CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Bábeli zűrzavar
Nyelvi napok a soproni Orsolya-iskolában

A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nyelvtanárai néhány héttel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal - Bábeli zűrzavar címmel -nyelvi napokat hirdettek. A február 12-től február 15-ig tartó rendezvénysorozaton az előzetes felmérések szerint közel ötszáz általános- és középiskolás diák vesz majd részt. A színvonalas programokra és a nyelvi megmérettetésre jelentkezők között a soproniakon és a Sopron környéki falvak tanulóin kívül csornaiak, kapuváriak és győriek is vannak.

A német és az angol nyelv iránt érdeklődő 5-12. évfolyamos diákok vetélkedőjét három kategóriában hirdették meg az orsolyás szaktanárok. Az első – nagy érdeklődésre számot tartó – lehetőség a plakátverseny, a második a tesztverseny, a harmadik a projektverseny.
A négynapos rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára február 12-én (hétfőn) 13 órakor a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Sopron, Orsolya tér 2-3.) dísztermében kerül sor.

Plakátverseny
A versenyzők előre megadott témakörök alapján A/2-es méretben plakátokat készítettek, melyeket február 2-ig kellett beküldeniük. A negyvennél is több alkotásból kiállítást rendeznek a Szent Orsolya-iskola folyosóin, s körülük választja ki a rajztanárokból, valamint a nyelvtanárokból álló zsűri a legjobbakat. A pedagógusokon kívül a diákok is véleményezhetik a műveket, az ő szavazataik alapján dől el, kié lesz a közönségdíjas plakát. Az angol nyelven pályázók a következő témakörökből választhattak: The Royal Family in Britain, Festivals in Britain, Eating Habits in Britain, Pubs, Sports, Celebrities in Britain, Music: The Beatles, Shakespeare and the Globe, Shopping in London: Oxford Street or Harrods, Soho and different nationalities in London, Legends: Sherlock Holmes or Beowulf , The Anglican Church in England, Greenwich. Tőlük több mint húsz különleges alkotás érkezett. A németesek – a plakát témájául – német tartományok, német városok, német ünnepek és hagyományok, német ételek, híres német emberek, német nyelvű könyv vagy film bemutatásán kívül, sporttal vagy zenével kapcsolatos művekkel pályázhattak. Tőlük - az angolosokhoz hasonlón – szintén több mint húsz nagyszerű alkotás érkezett.

Tesztverseny és előadások
A február 12-én (hétfőn) 13 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően 13 óra 30-kor kezdődik a német írásbeli tesztverseny és a szóbeli verseny az 5. 6.7. és 8. osztályosoknak. (Ennek eredményhirdetését 17 óra 30-tól tartják.) A résztvevő diákokat és tanáraikat 15 óra 30-tól és 16 órától Torony-„túrára” várják, amelynek keretében a csillagvizsgáló tornyának történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Február 13-án (kedden)14 órakor kezdődik a megmérettetés. Az 5. és 6. osztályosoknak rendezett angol irodalmi csapatversenyt a latintanároknak szervezett előadás követi.(Dr. Kárpáti András, a Pécsi Tudományegyetem docense az antik zenetörténettel ismerteti meg a jelenlévőket.) A 7. és 8. osztályosok csapata 16 óra 30-tól méri össze tudását. Február 14-én (szerdán) 15 órakor kezdődik az angol tesztverseny az 5-8. osztályos diákoknak.

Projektverseny és ismét ,,toronytúra"
Ezzel egy időben a 9-12. évfolyamosoknak német nyelvű projektversenyt rendeznek. (Az eredményhirdetésre 16 óra 30-kor kerül sor.) Február 15-én (csütörtökön) 14 órakor kezdődik az angol vers- és prózamondó verseny a 9-12.-es diákoknak. 16 órától ismét Torony-„túra”, 17 órától a plakátverseny illetve a vers- és prózamondó verseny eredményhirdetése. Ezt követően a legjobb szavalók közreműködésével rendezik meg a Bábeli zűrzavar gáláját, majd az érdeklődők olasz táncokat tanulhatnak Laura Valentitől, a Studio Italia tánctanárától.

A Szent Orsolya-iskolában megrendezendő nyelvi napok programsorozata országos és helyi könvkiadók és nyelviskolák támogatásának köszönhetően valósulhat meg.
M.A.



2007. február 09., péntek 08:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület