CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Évfordulót ünnepelt a „Soproni Történészeti és Művészeti Egylet”

- Nagyon köszönöm, hogy Sopron nem feledkezett meg rólam- - ennyit mondott Dr. Nováki Gyula régész, azt követően, hogy a Scarbantia 1900 éves fórumán – a mai Sopron szívében – átvette azt a két elismerést, amellyel eddigi szakmai pályáján elért eredményeit köszönte meg a város – Sopron város Elismerő Oklevelével – és a Scarbantia Társaság, az első ízben adományozott Scarbantia Emlékérmével.

Az ünnepségre a Soproni Történészeti és Művészeti Egylet alapításának 140. évfordulóján a Scarbantia Fóruma kiállításán került sor.

- Gyökereinkbe kapaszkodva kell a jelent és a még előttünk lévő jövőt építeni. Számunkra, soproniak számára, fontosak az emlékek, a hagyományok. Ezért a város vezetése is arra törekszik, hogy ezeket megőrizze, továbbörökítse. Hatalmi szóval és egyedül ez nem történhetne meg. Ezért fontos az oktatás mellett a civil szervezetek, társaságok léte és munkája, mellyel mindegyikük a maga területén keresztül adja tovább a jelképes stafétát, legyen az történelmünk hagyományainak, netán emlékeinek ápolása, a helyi művészeti élet felkarolása – mondta Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere ünnepi köszöntőjében.

Gömöri János, a Scarbantia Társaság elnöke a a Scarbantia Emlékérem átadását megelőzően Dr. Nováki Gyula érdemeit ismertette. Többek között elmondta: Az 1926-ban Sopronban született régész munkásságával megalapozta a soproni régészeti gyűjtemény korszerű nyilvántartását, az 1960-as évek elején, a Fő téri Fabricius-házban, a gyűjtemény mai helyén kialakította a szakszerű raktári rendet, megrendezte az első állandó régészeti kiállítást.

Nováki Gyula szervezésében állították fel a Bella Lajos emlékművet a Várhelyen. Ő volt a kezdeményezője és szervezője a Bécsi dombon, (a feltárt kelte temető mellett) álló Paúr Iván emlékműnek is. Nováki 1955-ben foglalta össze a Soproni Szemlében a Várhely földvárának és halomsírjainak kutatástörténetét. Az utóbbi években részletesen leírta a Sopron környéki őskori földvárakat, illetve meghatározta a Sopronbánfalva feletti Sánchegyen látható kis erődítés korát. Behatóan foglalkozik a kuruckori védművekkel is.

Tóth Imre múzeumigazgató a „Soproni Történészeti és Művészeti Egylet” történetét ismertette. Az egylet, és az abban tevékenykedő nagy egyéniségek tevékenysége hozzájárult a soproni lokálpatriotizmus és önazonosság kialakulásához és fejlődéséhez, amelynek egyik következménye volt, hogy a város olyan saját gyűjteményt alakított ki, amely a saját értékek bemutatásával az egyént hozzásegítették ahhoz, hogy a polgári értékek integrálásán keresztül a közösség tudatosan lokálpatrióta részévé váljon - fejtette ki Tóth Imre..

A Scarbantia Forum kiállítás helyszínén tartott ünnepséget követően a résztvevők koszorút helyeztek el az egyesület Templom utcai emléktáblájánál.

Képriport az ünnepségről















2007. február 16., péntek 16:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület