CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Harrach: Szegénységet vállal, aki gyermeket vállal


Még az is említődött, (az MSZP-s vezérszónok utalt rá), hogy szabad e ösztönözni a gyermekvállalást? Ezzel szemben áll egy másfajta életforma, a család, az elköteleződés, a gyermekvállalás, a szolidaritás, és ha kell az áldozatvállalás.


Politikai vitanapot kezdeményezett a Kereszténydemokrata Néppárt a T. Házban a haza demográfiai helyzetéről. Fölöttébb, furcsa és elgondolkoztató egy ilyen vitanap, mindjárt az elején. (A közszereplés szempontjából is, hisz a média kiemelt figyelme övezi.) Elsőként – bevett régi jó szokása szerint - a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc „válaszolt” majd órán át, függetlenül attól, hogy előbb meghallgatta volna, mit is sóhajtana-óhajtana a vitanapot indító KDNP. Követték őt a kormánytagok, szépen sorban, majd a szocialista frakció újdondász szónoka. Utóbbi balszerencséjére, a miniszterelnök, az MSZP elnökjelöltjeként - kockáztatva megválasztásának sikerét – sem volt kíváncsi pártja vezérszónokának szónoklatára, elment helyette egy kávé melletti beszélgetésre. És, hogy „rend és fegyelem” legyen a T. Házban, az SZDSZ vezérszónoka is előbb szólhatott, mint a napirend előterjesztője.  Tegyük hozzá, a „kis testvér” szószólóját sem becsülte többre a kormányfő.

A kereszténydemokraták vezérszónokának szóhoz jutását még a képviselőknek is meg kellett szavaznia, lévén az Országgyűlés szocialista elnökével egyeztetett időbeosztás szerint „véletlenül” éppen ezen napon a Ház elnöki feladatát is ellátni kényszerült, márpedig a kettő együtt, a T. Ház hozzájárulása nélkül, nem lehetséges. Végül ez az akadály is elhárult Harrach Péter elől:  

Elöljáróban leszögezte: a népesedési helyzet alakulása első számú nemzeti sorskérdés! Elmondta azt is, hogy a nemzettudatban fellépő sérülése mit jelent, nevezetesen: az ország népessége rohamosan fogy, a társadalom pedig elöregszik.

Néhány adat igazolására: évente közel 40 ezerrel többen halnak meg, mint születnek. Az előrejelzések szerint 2050-ben várhatóan 8,5 millióan leszünk (a leginkább pesszimista jóslások 6 millióról szólnak). Veszélybe kerül a nagy társadalmi szolgáltató-rendszerek működőképessége is, (egészségügy, nyugdíj, súlyos munkaerőhiány, stb.)

Hangsúlyozta Harrach Péter és tisztes ember aligha, ne adott volna neki igazat:

- Korunkat a kultúrák válsága, a házasság és a családi intézmény válsága jellemzi.  Gyermektelen, elöregedő, rossz hangulatú társadalomban pedig nem jó élni!

És, hogy miért tart itt Magyarország? Okait is sorjázta a kereszténydemokrata politikus:

- Számtalan oka van a gyermekvállalási kedv csökkenésének, például a tanulási folyamat elhúzódása, a karrierépítés, a két fő oka azonban a házasság és család intézményének válsága, valamint a gyermeknevelés biztonságának hiánya.

Jól láthatóan tükröződött a pártok életformának ütközése is a széksorok között. A kereszténydemokratát Harrach Péter nem tette kétségessé:

- Nem a magánélet, a nők önrendelkezési joga számít csak. Ugyanis, bármennyire hirdetik, nincs választási lehetősége a nőknek! Nincs, mert nem választhatják szabadon az anyaságot! Nem választhatják szabadon, mert tudják, egy családkeresővel nem lehet eltartani a családot. Ez is a szabadság korlátozása!  A házasságnak, a családnak, a gyermekvállalásnak nem csak az egyén jogait hangsúlyozó mondandója van, hanem az egymáshoz tartozást vállalását is adja. Így is lehet, lehetne a családokhoz közelíteni, ebben az individualizálódó világban!

Szólt Harrrach Péter, szólt az előtte szóló kormánypárti szószóló megnyilatkozásáról is, ’ki mielőbb befejezné a még meglévő családtámogatási rendszer szétverését.

- Neki sincs mondanivalója a családról, saját életfilozófiáját és életformáját tükrözi ez a megnyilatkozás.(egyéni karrier, meggazdagodás, élvezetkeresés.) Ezzel szemben áll egy másfajta életforma, az elköteleződés, a gyermekvállalás, a szolidaritás, az odafordulás, és ha kell az áldozatvállalás.  

Fölöttébb borús képet festett e tekintetben szép hazánk egére Harrrach Péter:

- Szegénységet vállal, aki gyermeket vállal, lévén az igazságtalan adórendszer, nem veszi figyelembe az eltartottak számát, az egyénnek kedvez, s nem a családnak. Igazolja: a házasságkötési kedv csökkenése (25 év alatt felére csökkent a házasságkötések száma), a terméketlenebbnek bizonyuló élettársi kapcsolat növekedése, a gyermeknevelés biztonságának hiánya, a családtámogatási rendszer leépítése miatti bizonytalanság.

A jobbítás reményében ajánlotta a kormánypártok „szolid” figyelmébe Harrach Péter a kereszténydemokraták álláspontját, utalva a házasság és család értékeinek megjelenítésére (is) a társadalmi tudatban, melynek címszavai: családban élni jó, a család pótolhatatlan, a gyermek joga családban nevelkedni, szolidaritás, szeretet, és önzetlenség. Hangsúlyozta: a politikának csak indirekt feladata van: az értékhordozó közösségek megerősítése az iskola, az egyház és a civil szervezetek feladata. Külön kiemelte a média szerepét, s cseppet sem elismerően, lévén ők – tisztelet a kivételnek! – „ők ártanak sajnos a gyermekvállalásnak és a családvállalásnak a legtöbbet.”  

A jobbítás reményében ajánlotta még a kormánypártok „szolid” figyelmébe családbarát környezet kialakítását, mindenekelőtt a foglalkoztatáspolitika területén, hangsúlyozva:

- Ez pedig törvényhozói feladat. Minden leépítés káros hatású! Csak hozzáadni, kiegészíteni érdemes! A KDNP által szorgalmazott családi adózás bevezetése ilyen lenne, lehetne...

Bartha Szabó József
gondola.hu



2007. február 20., kedd 20:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület