CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

,,A visszafogott idő” - Nagyböjt időszaka kezdődik

Hamvazószerdával kezdődik a nagyböjti időszak. Hamvazószerdán a pap megszenteli az előző évi virágvasárnapon megáldott barkának a hamuját. Ezzel történik a hamvaszkodás, amely során az ember egyrészt a bűnös, másrészt a halandó mivoltára emlékezik. Már az ószövetségben is a bűnbánat jeléül hamut szórtak magukra azok, akik nyilvános bűnbánatot tartottak, mint ahogyan ezt tette Dávid király is.

Ezzel a látványos, közösség előtti cselekedettel elhatározzuk és egyben jelezzük, hogy valami új fog kezdődni életünkben. Ez az új időszak ,,visszafogott idő” – a húsvét előtti negyven nap – amely alatt átgondoljuk életünket. A visszafogottság a belső hozzáállásban és a külsőségekben egyaránt megmutatkozik. Belsőleg imádsággal, senki által nem látott jócselekedetekkel igyekszik megújulni az ember. Külső magatartásában a másik emberre és saját magunkra való több odafigyelést, törődést jelent ez az időszak. A keresztény ember ezekben a napokban nem vesz részt hangos, közösségi mulatságokon, és péntekenként húseledelt sem eszik. Két napon – hamvazószerdán és nagypénteken – háromszori étkezés mellett egyszer lakhat jól. Mindez nem öncélú – nem a fittséget, a jobb közérzetet szolgálja – , hanem az Istenért való önként vállalást jelent, lemondást, akár külső áldozatot, azért, hogy a világ bűnét enyhítse, és ezáltal jobbá tegye a környezetét és a világot.


Henczel Szabolcs templomigazgató

Nagyböjt alatt Sopronban minden plébánián háromnapos lelkigyakorlatot tartanak, ez az ünnepre való méltó belső felkészülést segíti – mondta el Henczel Szabolcs római katolikus templomigazgató, a Szent Orsolya Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium iskolalelkésze. Ezeken az alkalmakon vendégelőadók segítik a húsvéti felkészülést. A Szent Orsolya Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium iskolalelkésze beszámolt arról, hogy nagyböjtben a Szent Orsolyában március 26-án egész napos nagy lelkinapot tartanak a diákok számára, amikor a hétköznapi, megszokott munkát leteszik, és közösen a lélek dolgaival foglalkoznak. Március közepén,

Szent József hetében szentségimádás irányítja a soproniak figyelmét az oltári szentségre, ez is része a nagyböjti készületnek.



2007. február 20., kedd 20:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület