CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok – sikeres MPI pályázat

„A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok” elnevezésű sikeres INTERREG pályázat részleteiről Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója és Némethné Józsa Ágnes projektmenedzser sajtótájékoztató keretében számolt be csütörtökön Győrött, a Megyeházán.


Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés oktatási területet felügyelő alelnöke elmondta: nagyon örül annak, hogy az oktatással összefüggő, jelenleg fennálló nehézségek, fokozódó problémák – mint például kisiskolák megszüntetése, összevonása, fenntartási gondok – megoldásában való szakmai közreműködés mellett a megyei pedagógiai intézet egy valóban sikertörténetnek nevezhető projektet tett le az asztalra. Egyben megköszönte az intézmény vezetőjének és a projekt kidolgozásában és véghezvitelében közreműködő szakembereknek a sok és eredményes munkát. Firtl Mátyás bízik abban, hogy e program sikere nyomán a későbbiekben más kistérségekben is elindulhat ez a szakmai munka.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezeti keretei között működő Regionális Fejlesztési Operatív Program és Interreg Közösségi Kezdeményezés Irányító Hatóság az intézet a pályázatának megvalósítására 2006 decemberében írta alá a támogatási szerződést.

Firtl Mátyás elmondta: A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 1,5 millió Ft saját erőt biztosít a 29,5 millió Ft összértékű pályázathoz, amelyhez 22,1 millió forintot az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosított, 5,9 millió forint kormányzati társfinanszírozás.

A 19 hónap futamidejű, 2008. április 15-ével záruló, 4 szakaszból álló projekt fő célkitűzése a régióban a munkaerő-piaci kereslet és kínálat közelítésének elősegítése, a mobilitási hajlandóság ösztönzése, a regionális pályaválasztás és pályaorientáció elősegítése, illetve a gazdaság, és a tudásalapú társadalom igényeinek megfelelő humánerő képzésének elősegítése a pedagógus továbbképzés korszerűsítésével, a jobb munkavállalási esélyekhez szükséges kulcskompetenciák és pedagógiai kompetenciák fejlesztése a célcsoportoknál.

Az intézet által elnyert támogatási összegből az érdeklődő pedagógusok számára ingyenesen kínálja a tanfolyamokon való részvételt és a módszertani segédanyagot a magyar és a szlovák iskolák számára.

Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója elmondta, hogy a siker azért is különösen értékes, mert az elmúlt 10 évben a megyében, illetve a Nyugat-dunántúli Régióban hasonló nagyságrendű nyertes pályázat nem volt. Az igazgató szerint ennek egyik oka az, hogy a pályázat a mérések számszerű megjelenítésén túl a hozzáadott pedagógiai értéket helyezi előtérbe, egy a megszokottól eltérő, újszerű pályaorientációs modellre épít és tartalmas együttműködésre törekszik a magyar és a szlovák pedagógusok között.

Némethné Józsa Ágnes projektmenedzser elmondta, hogy a projekthez kapcsolódva egy DVD is készül, melyet a megye minden általános és középiskolájába eljuttatnak majd.



2007. február 22., csütörtök 22:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület