CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Győr-Moson-Sopron és Vas Megye tiltakozik a centralizáció, drasztikus megszorítások ellen

A megyék szerint a kormány centralizál a régiókban, miközben a kiadásokat növeli, a pályázati forrásokat drasztikusan csökkenti.

Február 22-én Szombathelyen ülésezett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, amelynek elnökletét dr. Molnár Csaba (MSZP) látja el. Az ülést követően, Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Szakács Imre  Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a tapasztalható centralizáció, a növekvő költségek és kiadások, a minimális összegű pályázati támogatások és a Szentgotthárd térségében telepítendő osztrák szemétégető ügye kérdésében fejtette ki véleményét.

 Centralizáció

 Az Európai Unió célkitűzéseivel ellentétben ma Magyarországon a centralizáció az irányadó. A decentralizációs elvvel ellentétben a Magyar Kormány a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül befolyása és irányítása alá kívánja vonni a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséget. A választott önkormányzati tisztségviselő tagok javaslatára a Bajnai Gordon-féle centralizációs törekvést a Tanács nem tárgyalta meg.

 Növekvő kiadások és költségek

 A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ülésén elhangzottak alátámasztják, hogy a kormányzat által kommunikált költségmegtakarítási elv semmilyen formában nem érvényesül regionális szinten. Az olcsóbb állam számukra azt jelenti, hogy létrehoztak a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezeti egységén belül egy a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökét kiszolgáló titkárságot. A titkárság működéséhez 22 millió forintot biztosítanak.

 Pályázati támogatások minimális összeggel

 A Bajnai Gordon által hangoztatott 8000 milliárd Ft-os összegről a tegnapi RFT ülésen egyetlen szó sem esett. Jól látszik, hogy az NFT II. operatív programjaihoz kapcsolódó pályázatainak meghirdetése csúszik.

Tragikus, hogy a hazai decentralizált források mindeddig megyei döntési hatáskörbe tartozó alapjai (amelyek 2007-ben a régióhoz kerültek, TEKI, CÉDE és LEKI) nevetségesen kicsi összegek: például a TEKI 2007-ben 83, 7 millió Ft, míg korábban 8-10-szerese is volt ez a támogatás, míg 2004-ben 896, 4 millió Ft-ról dönthetett a 3 megye. Továbbá a CÉDE 2007-ben 502,8 millió Ft volt, míg 2005-ben 735,5 millió Ft-ról dönthetett a 3 megye.

Szintén döbbenetes, hogy céltámogatásokra 2007-ben a régió 3 megyéjére 3,8 millió Ft-os keret áll rendelkezésre!

Régiós szinten ez óriási visszalépés, ugyanis a számok tanúsága szerint a kistelepülésen élőknek gyakorlatilag semmilyen segítséget nem nyújt a kormány.
(cyberpress.hu)


Szolidaritás a szemétégető ellen

 Győr-Moson-Sopron-, Vas- és Zala megye szolidaritását fejezte ki Szentgotthárd városával és annak lakóival a magyar-osztrák közös határra tervezett osztrák szemétégető ellen.

A három megye közgyűlésének elnöke – a szemétégető létesítése elleni tiltakozásként - felfügeszti a politikai típusú elnöki-tartományfőnöki találkozókat az Eurégió West/Nyugat-Pannónia együttműködésben.

***

Az Eurégio West/Nyugat Pannonia Munkacsoport 1998-ben jött létre Kismartonban (Eisenstadt) Burgenland, Győr-Moson-Sopron és Vas Megye együttműködésére, 1999 óta Zala Megye is tagja az együttműködésnek. A munkacsoport célja a jószomszédi, határon átnyúló kapcsolataik erősítése és fejlesztése mindazokkal a társadalmi, gazdasági, kulturális, technikai és közigazgatási koordinált lépésekkel, melyek erre alkalmasak.

Azz Eurégió a határvidéken mindenekelőtt a területfejlesztést, a gazdasági és idegenforgalmi beruházásokat, a kulturális örökség ápolását támogatja. A szerződés szerint a partnerek együttműködnek a természet-környezet és vízvédelem területén, közbiztonsági, humanitárius, szociális területen, valamint az oktatásban-képzésben.

Az Eurégio West/Nyugat Pannónia soros elnökségét 2007-ben Vas megye tölti be.
(cyberpress.hu)


Jóváhagyta 2007. évi költségvetését a Szigetköz Térségi Fejlesztési Tanács

Közel 13 millió forintos bevételi és kiadási főösszeggel, egyhangú döntéssel pénteki rendkívüli ülésén jóváhagyta 2007. évi működési költségvetését a „Szigetköz - Felső-Duna mente” Térségi Fejlesztési Tanács (SZFT).
A  költségvetési hozzájárulással – a 2007. évi költségvetési törvény kapcsán benyújtott módosító indítványunk elvetése miatt,  idén nem számolhatunk;
a pályázatokon elnyert források egyelőre jövőbeni lehetőségek;  jelenleg kizárólag a Tanácsban résztvevő szavazati jogú személyeket delegáló szervezetek tagdíjfizetésére lehet számítani.

A Tanács költségvetésének (a bevételi forrásoknak) bizonytalanságát a kormányzati szervek, minisztériumok válaszának hiánya okozza. Mint ismeretes, ez idáig csak a KVM jelezte, hogy 1 millió Ft-tal támogatja a Tanács működését, amely azonban kevesebb, mint az igényelt összeg fele. További két minisztérium a mai napig nem adott választ arra, hogy a Szigetköz térségét milyen módon tudja e testületen keresztül anyagilag támogatni.

Az ülésen a Tanács elnöke, dr. Szakács Imre elmondta, bízik abban, hogy az Országos Területfejlesztési Tanács február 27-i ülésén pozitív döntés születik a Szigetköz Fejlesztési Tanács támogatásáról.

Az SZFT következő ülésére 2007. március 23-án kerül sor.

P.Z.



2007. február 23., péntek 16:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület