CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. november 28., kedd, Stefánia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Aerobikozzon bátran!
6 tévhit az edzőteremből

Ahány feltétlen híve van az évtizedek óta töretlenül népszerű aerobiknak, annyian tartanak is tőle. Néha joggal, néha alaptalanul - a TESZ Alapítvány segít eloszlatni a tévhiteket és megmutatja, hogyan aerobikozhat biztonságosan.

1. TÉVHIT: Az aerobiktól tönkremegy az ember térde

Sajnos tönkremehet, ha rossz technikával végzi a gyakorlatokat, nem megfelelő cipőt visel, vagy túl gyors a tempó. Ma azonban az aerobikórák legnagyobb részét az úgynevezett SAFE, azaz „biztonságos-aerobik” szabályai szerint vezetik, ahol a cél, hogy a gyakorlatok során minimalizálják az ízületeket érő terhelést, és kizárják a balesetveszélyes mozdulatokat. Egy jó edző felhívja a vendégek figyelmét, hogy speciális, gördülő technikával lépjenek, és úgy végezzék a gyakorlatokat, hogy azok a leghatékonyabban dolgoztassák az izmokat és közben kíméljék az ízületeket.

2. TÉVHIT: A súlyzós gyakorlatoktól férfias izmaim lesznek
Egy aerobikórán egy-másfél kilós súlyokat használnak, ettől bizony senkinek nem lesznek hatalmas muszklijai, de még attól sem, ha esetleg a kétkilósat veszi le a polcról. Ahhoz ennél jóval nagyobb súlyok és kisebb ismétlésszám kell. Aerobikórákon nem az izomtömeg-növelés, hanem a feszesítés a cél.

3. TÉVHIT: A sztepaerobik különösen káros az ízületeknek
Akkor van ez így, ha túlságosan gyors a zene, a szokásosnál jóval magasabbra van emelve a szteppad, esetleg a fel-le lépegetés közben súlyzó van a kézben, vagy ha erőteljesen odacsapjuk a lábunkat a szteppadhoz a már említett gördülő technika helyett. Akinek érzékeny a térde, figyelmeztesse erre az óra elején az edzőt, aki ügyelni fog, hogy segítsen a lépések és a gyakorlatok helyes végrehajtásában.

4. TÉVHIT: A koreográfiás aerobikórák csak haladóknak valók
A ma divatos korográfiaépítési technikákkal rendkívül élvezetesek és könnyen követhetőek az órák. A trükkje, hogy egy-egy egyszerű lépést tesznek apró mozzanatonként bonyolultabbá. Mindenki csak addig nehezíti a lépést, ameddig neki szimpatikus, amíg tudja követni a pörgést-forgást. Ha ez nem megy, a már elsajátított lépést ismétli, így egy percre sem áll meg, és ugyanannak az élvezetes koreográfiának egy másik változatát táncolhatja. Fontos azonban, hogy aki kezdő, mindenképpen hívja fel erre az edző figyelmét.

5. TÉVHIT: Minden aerobikóra „ugrálós”
Egy alakformáló vagy erősítő aerobikórán szó sincs ugrálásról, sőt, egy jó zsírégető órán is inkább csak nagy intenzitású lépegetés jöhet szóba. De az aerobiktermek órarendjén az is találhat magának való foglalkozást, aki a nyugodtabb, megfontoltabb testedzés híve, nekik ajánljuk a pilates, a body ballance, a gerinctorna és a jóga órákat.

6. TÉVHIT: Óra közben nem szabad inni, mert kiesünk a ritmusból
Nem hogy nem szabad, kötelező inni aerobikóra közben. A legtöbb esetben az edző erre fel is szólít. Nagyon fontos az izzadással elvesztett folyadék pótlása, és az is, hogy ha jólesik, ihassunk egy keveset. Az órákon ugyanis nem a szenvedés, önmagunk kínzása a cél, hanem az, hogy jókedvűen tornázzuk magunkat fittebbre, karcsúbbra és egészségesebbre.


További hasznos információ: www.teszalapitvany.hu
A TESZ Alapítvány sport-szakértője: Lévai Ágnes szakújságíró, aerobikedző
2007. február 25., vasárnap 20:21


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület