CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szokolay Sándor tiszteletbeli bencés

Szokolay Sándor Sopronban élő Kossuth-díjas zeneszerzőt tiszteletbeli tagjává fogadta a Bencés Diákszövetség Sopronban.

Dr. Németh István, a Bencés Diákszövetség soproni elnöke.elmondta: Szokolay Sándor a helyi hitélet erősítéséért folytatott munkája, hitvalló élete és művészete követendő példaképpen áll minden magyar ember előtt, a Bencés Diákszövetség megtiszteltetésnek tartja, hogy tagjai közé fogadhatta a Corvin-lánccal kitüntetett zeneszerzőt..


,,Régtől dícséretes hagyománya Szövetségünknek, hogy azokat a személyeket, akik életvitelükkel és a Szövetség céljainak valóraváltását elősegítő tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek, Tiszteletbeli Tagjává fogadja.

Minekutána Szokolay Sándor, aki Kunágota helységben 1931.március 30-án született, a Bencés Diákszövetség Soproni Alapszervezete által a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli tagságára támogatólag felterjesztésre került, az ő életművét az alant jelzett helyen és időben megvizsgáltuk, és úgy találtuk, hogy a magyar zenei élet kiválóságaként példaadó életvitelével bennünket, bencés diákokat is megerősít vallott értékeinkben, így Szövetségünk számára megtisztelő, ha tagunkká fogadhatjuk.” - olvasható a tiszteletbeli tagságot adományozó oklevelen.


A szombaton tartott szentmisét követően Bíró László püspök, a budapesti teológia rektora és Bischof Péter a BDSZ országos elnöke és a Németh László a diákszövetség főtitkára, valamint a soproni diákközösség számos tagja jelenlétében fogadták tiszteletbeli taggá a közelmúltban Szent Márton-díjjal kitüntetett zeneszerzőt.

***

- Kezdetben vala az Ige, és Isten lelke lebegett a vizek fölött. Azután a világosságot elválasztotta a sötétségtől, az Ótestamentum azt mondja: látá Isten, hogy jó a világosság . Azután teremtette az eget, a szárazföldet, a napot, a holdat, a csillagokat, növényeket állatokat, végül az embert. Munkája befejeztével pedig látá, hogy mindaz, amit teremtett, igen jó.
Szerintem ebből az igen jó-ból, az igen jelenti a művészeteket, vagyis a zenét, az irodalmat, a festészetet, szobrászatot, a táncot, és így tovább.(...)

- Fontosnak tartom, hogy ne szóval magyarázzam meg a hitemet, mert a prédikáció nem az én feladatom. A teremtett világ a legtökéletesebb alkotás, ezt az Isten elvégezte, és ahogy a Biblia mondja, mi Isten munkatársai vagyunk, próbáljuk követni az útját.(...)

- A hit többé nem magányügy. Nem magánügy, főképp akkor, amikor a világ azt hiszi, hogy a vallást kinövi, pedig még meg sem tanulta. A kommunista eszme, amely a világot végképp el akarta törölni, az összes krisztusi tantól akarta megfosztani a világot, ami gyökereitől fosztotta volna meg. Az ordas eszme elmúltával sem jobb a helyzet. A mai világ szándékos tévesztései között: igenis őrizői vagyunk egymásnak. Óvnunk kell időben egymást a rossztól. Az ámítás egyre ismerősebb fogalom manapság. Úgy érzem, hogyha én is kaptam valamit föntről, Babits Jónás könyvére emlékeztető küldetés-megtagadás lenne, ha nem szólnék. A XXI. század elején tényleg elmondhatjuk, hogy ördögi erők vannak jelen, lassan bukósisakot kell venniük az őrangyaloknak is, olyan kegyetlen a világ.
Annyira nem magányügy a hit, hogy ki kell kényszerülnie az emberből."
(Részlet a Szokolay Sándorral készült Credo ergo sum! című interjúkötetből, amelynek szerzője Halász Zsuzsa, kiadta a Kairosz Kiadó)

B.Tóth Éva



2007. február 27., kedd 11:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület