CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. december 9., szombat, Natália napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Horváth Ferenc: Fehér sólyom

Horváth Ferenc, a Kisalföld újságírója Fehér sólyom címmel húsz év írásait gyűjtötte egybe. A könyvet Keszei L. András újságíró ajánlotta az olvasóknak a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Horváth Ferencnek immár harmadik kötete jelent meg a közelmútban. A „Szilas, a gyűrűkirály”, illetve a „Különc borvidék” írójának az 1987–2006 közötti időszakban megjelent publicisztikáit tartalmazza a kötet, amelynek előszavában a szerző így fogalmaz: „Újságíróként szerencsésnek érzem magam, hiszen egy korszakváltás tanúja lehettem, s írhattam meg véleményemet egy-egy történésről, jelenségről.”Keszei L. András, Horváth Ferenc és Köves Andrea a könyvbemutatón

A könyv három fejezete: A politika sodrásában; Sopron (köz)élet és a Történetek szeretetről, szerelemről, amelyeken keresztül a gyakran nagyon markáns véleményét megfogalmazó újságíró rávilágít az elmúlt két évtized politikai életének, társadalmi kérdéseinek egy-egy elemére, úgy hogy közben, amint az a publicisztikai írások esetében lenni szokott, az olvasót is viszonyulásra készteti.
Horváth Ferenc elsősorban közéleti újságíró; a publicisztika pedig az a műfaj, amelyben az íráskészség, az egyéniség, a témaérzékenység, az elvonatkoztatás, az összegzés képessége, a dolgok és jelenségek összefüggésések ismerete és a kellő tájékozottság, mi több naprakészség egyszerre szükségeltetik. Ugyanakkor a tény- és a véleményközlésen túl Horváth Ferenc írásai között megtalálhatóak az érzelemteli, személyes jegyeket hordozók is.- Ha előlről kezdhetné, akkor újból az írás valamilyen formáját választaná élethivatásul - mondta el a szerző a könyvbemutatón. Manapság az újságírás tulajdonképpen hírgyártássá változott - tette hozzá. Már kevés az idő a gondolatok csiszolgatására, nincs idő arra, hogy a múltbeli értelemben vett újságírók életét éljék a maiak.

Összegzés a kötet, húsz évet sűrít egybe, azzal a reménnyel, hogy annak is bizonyítéka a kötet, hogy – amint azt a szerző mondta – nem érdemtelenül dolgozott.
BTÉ2007. március 01., csütörtök 07:57


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület