CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 

Fertő-táj Világörökség hírei
2007. március 5.

 

Támogatóink:

  Csatlakozzon Ön is a világörökségi támogatói klubba....

 A Fertő-táj Világörökség havi hírei -

2007. március 5.

 

 

 

Civilek a Fertő-tájért

2007. február 8-án tartották az első összejövetelt a "Civilek a Fertő-tájért" tagjai. Hidegség és Balf kivételével valamennyi világörökségi település és Sopron több fővel képviseltette magát. Összesen 42 fő vett részt a találkozón.

A szervezők rövid prezentáció keretében mutatták be azokat a célokat, melyek megvalósulását a civil csoport támogathatná. Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy örül a kezdeményezésnek. Úgy látja, hogy a térség egyik erőssége, hogy jól működő közösségek vannak egy-egy településen, és jobb a világörökség tudat, mint más világörökségi helyszíneken.

A szervezők által felvázolt célokat a közösség támogatta. Legtöbben az ifjúság nevelésével, a hagyományápolással és a rendezvények szervezésével, illetve összehangolásával szeretnének foglalkozni, de sokan támogatták a helyi termékek, ajándéktárgyak tervezését, készítését és értékesítését is. Felmerült egy fertőparti fesztivál és egy vetélkedő gondolata is. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a marketingnek és a helyi TV-műsoroknak, mellyel valamennyi területet lehetne népszerűsíteni.

 

Pannonhalmi Főapátságba látogattak a Világörökségi Klubtagok

2007-ben a klub egyik fő célja a hazai világörökségek megismerése Ennek érdekében rendszeres kirándulásokat szerveznek. Első alkalommal a Pannonhalmi Főapátságba látogattak el, ahol rövid film keretén belül ismerkedhettek meg a szerzetesek életével, majd egy tartalmas séta keretén belül az Apátságot is megtekinthették.

Köszönjük a Pannonhalmi Apátság munkatársainak, név szerint Illés Tamásnak és Baki Lászlónak a segítséget és a színvonalas idegenvezetést!

 

nap alatt 8 világörökség Magyarországon

 

Február 22-én a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tárgyalójában találkoztak a világörökségi helyszínek képviselői, hogy projektindító megbeszélést tartsanak a Fertő-táj által vezetett kulturális út programról. A megbeszélésen valamennyi helyszín képviselői mellett megjelentek a KÖH világörökségi titkárság munkatársai is Dr. Fejérdy Tamás elnökhelyettes vezetésével. A megbeszélésen Szikla Gyula programvezető ismertette a vállalt feladatokat és határidőket és alkalom nyílott a program szakmai megvitatására is. A két órás megbeszélést a jelenlévők azzal zárták, hogy egyetértenek a turisztikai program megalkotásával és szükségesnek tartják a közös fellépést az örökségturizmus piacán. A jelenlévőket szakmai támogatásáról biztosította  Fábián Eszter a turisztikai szakállamtitkárság és Horkay Nándor a VÁTI képviselője is.

 

Veszélyben a Világörökségi státusz?

Akár a világörökségi cím felfüggesztésével is járhatott volna annak az elképzelésnek a megvalósítása, hogy Pándorfaluban (Parndorf) toronyház épüljön alig két kilométerre a Fertő-táj világörökség zónájától. Az UNESCO párizsi irodája a helyszínen vizsgálta ki a helyzetet.

A hétfői tárgyalás már nem arról szólt, hogy épüljön vagy ne épüljön ott egy létesítmény, hanem arról, mi az a minimumfeltétel, ami még elfogadható mindkét fél számára. Az osztrákok rugalmasan viszonyultak a felvetett kérdésekre. Érezhetően tisztában voltak azzal, hogy akár a világörökségi cím felfüggesztésével is járhat elképzelésük megvalósítása. Éppen ezért a beruházó önszántából lejjebb adta a torony eredetileg 76 méteres magasságát. A hatvan méter már új tárgyalási alapnak bizonyult, és végül 45 méterben állapodtak meg a felek. Az UNESCO munkatársai szerint szükség lesz további szakértői megbeszélésekre, egyeztetésekre is, hiszen hasonló ötlet a jövőben is előkerülhet. Tisztázni kell a világörökséggel szomszédos területeken megvalósuló megaberuházások, építkezések szabályozási formáját.

Megújult a magyar világörökségek honlapja

Megújult külsővel várja az érdeklődőket a honlap, mely főként magyarországi világörökségeket mutatja be az érdeklődőknek. Azonban minden világörökséggel kapcsolatos tudnivalót is megtalálhatunk az oldalon.
Keresd fel Te is a www.vilagorokseg.hu weboldalt!

Ismerjük meg közelebbről a világörökségeket!

2006- tól minden hírlevelünkben találhattatok egy rövid leírást a Fertő-táj világörökség egyik településéről. 2007-ben a magyarországi világörökségekről olvashattok majd itt a hírlevél végén.

Képzeletbeli kirándulásunkon ma Hollókőre látogatunk!

       Budapesttől mintegy 100km-re festői környezetben, a CSerhát-hegység dombjai között bújik meg Hollókő.
       Neve talán abból a legendából ered, hogy egy várúr szépasszonyt rabolt, akinek a dajkája boszorkány volt. A dajka szövetkezett az ördöggel, hogy kiszabadítsák a lányt. Az ördögfiak holló képében elhordták a vár köveit és az itteni szikla tetején felépült Hollókő vára.  Hollókő 1987-ben  került fel az UNESCO Világörökségi Listájára. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tett - és tesz - eleget, hogy a XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő szelíd és harmonikus szimbiózisban fejlődött a természettel és napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település, melynek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják.
         Hollókő tehát mindmáig a múlt egy eredeti állapotában megőrzött szelete, és ez legértékesebb kulturális kincseink közé emeli. Kicsi és nagy, idős és fiatal számára egyaránt tanulságos, emlékezetes ellátogatni a kis palóc faluba.

 

E havi rejtvényünk a játékos kedvű olvasóinknak szól!
 

A Fertő-tájon kívűl, melyik az magyarországi világörökség, melyet két ország közösen terjesztett az UNESCO elé?

a) Pécs

b) Aggtelek

c) Tokaj

 

A helyes válaszokat továbbra is a fertotaj@mail.datanet.hu címre várjuk.

 

Múlt heti feladványunk:

Hogy hívják Egyesületünk új alelnökét?

c) Havas András

 

Helyes megfejtőink:

Sterlik Gyuláné, Sopron
Boninsegna Ferenc, Sopron

Gábor Ferencné, Szeged

Trimmel Erzsébet,  Sopron

Vörös Emese, Budapest
Németh Gábor, Sopron

Soproni Géza, Sopron

Nagy József, Fertőrákos

Köszönjük, hogy elolvastad hírlevelünket!

 

Kapcsolódó linkek: www.vilagorokseg.hu  http://whc.unesco.org/sites/772rev.htm  

http://www.ferto-hansag.hu/

 

Szerkesztők: Taschner Tamás, Kőfaragó Tímea 9436, Fertőszéplak, Nagy Lajos utca 43

Tel: 99/537-140  Fax: 99/537-141

Hírlevél lemondás_____ : fertotaj@mail.datanet.hu

 

© Fertő-Táj Világörökség Egyesület – (fBR) VNÁD 2005. All rights reserved.

 



2007. március 05., hétfő 20:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület