CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. február 22., csütörtök, Gerzson napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron térítésmentesen kapta meg a megyétől a Rejpál házat

Firtl Mátyás, megyei alelnök Győr-Moson-Sopron Megye nevében átadta Sopron város polgármesterének, Dr. Fodor Tamásnak a Rejpál-ház kulcsait.

Soproné lett a Rejpál ház. Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében március 8-án, a soproni Városházán ünnepélyesen átadta a ház kulcsait Dr. Fodor Tamásnak, Sopron polgármesterének.


A soproni Városházán ez alkalomból Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta: Liszt Ferenc városában, Sopronban – ahol a komponista-zongoravirtuóz első hangversenyét adta – szükség van egy olyan helyre, ahol méltón mutathatják be és ápolhatják a Liszt-életművet. Liszt Ferenc művészetén keresztül európai- és világhírnévre tett szert, a Páneurópai piknik és határáttörés eseménye pedig szintén európai jelentőségű történelmi esemény volt, ezért a ház helyet ad majd a Páneurópai pikniket bemutató kiállításnak is. Ezért is tartotta helyénvalónak a megye, hogy a műemléképületet Sopronnak adja.

A város, a megye és a régió egyaránt gazdagodik és nyer azzal, hogy a Liszt-életmű kulturális értéke és üzenete jelenik majd meg a Rejpál-házban létesítendő regionális kulturális központban – mondta Sopron országgyűlési képviselője, aki hozzátette: a megye a műemléképületet térítésmentesen adta át Sopronnak.

Dr. Fodor Tamás polgármester úgy vélte: olyan értékkel gazdagodott a város, amely a Liszt-hagyományt életben tartók támogatásával és szakmai hátterével a jövőben Sopron egyik fontos vonzerejét jelentheti.


A regionális kulturális központ jól illeszkedne a már hagyományos helyi Liszt-programokhoz.

Sopron ápolni kívánja értékeit – ezek között a Liszt-ö és az 1989-es Páneurópai piknik és határáttörés örökségét –, amelyet a területen tevékenykedő civil szervezetekkel való együttműködés is segíteni fog.

Rejpál ház

A római épületmaradványokra épült, Várkerület 7. szám alatti Rejpál-ház 1560 körül reneszánsz stílusban épült, mai formáját a tűzvészt követően egyes középkori részek – a kapu –megtartásával 1700. körül nyerte el. Az egyemeletes barokk lakóházat a 18. század végén bővítették. Figyelemreméltóak a napsugárdíszes kapuszárnyak, a barokk veretek, a kerek kopogtató.

B. Tóth Éva

2007. március 09., péntek 07:18


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület