CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Magyar Sajtó Napja

A Magyar Sajtó Napján Sopronban Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat alelnöke és Dr. Fodor Tamás polgármester közösen köszöntötte a helyi média képviselőit.

A köszöntőket követően a jelenlévő újságírók és politikusok között a sajtó jelenlegi helyzetét értékelő véleménycserére került sor.

Dr, Fodor Tamás köszöntőjében utalt arra, hogy a soproni újságírás már több mint száz esztendőre tekint vissza. Arra kérte a soproni újságírókat, hogy ,,az ősök lokálpatriotizmusát és tisztességét megőrizve továbbra is szolgálják Sopron polgárait, adjanak hírt minden szépről, nemesről, ami e városban történik, mutassák meg, hogy Sopron bölcs, fejlődni akaró, értékek mentén élő városa Magyarországnak.”

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat példájából kiindulva javasolta, hogy a város is hozzon létre egy média-díjat, amelyet évente a Magyar Sajtó napján, az arra érdemesnek adományozhatna, munkájuk elismeréséül.

Ünnepi köszöntőjében Sopron országgyűlési képviselője a következőket mondta:
A katolikus egyház egyik nagyformátumú vezetője, Prohászka Ottokár mondta: ,,A szabad sajtó természeténél fogva inkább erkölcs, mintsem jog.”

Benedek István ezt úgy fogalmazza meg: ,,A sajtó szabadságát az Alkotmánynak kell biztosítani és a lelkiismeretnek kell fenntartani. Amelyik országnak nincs Alkotmánya, és amelyik írónak, szerkesztőnek nincs lelkiismerete, annak a sajtója eleve nem lehet szabad, és ezen semmiféle jogrend, vagy igazságszolgáltatás nem segíthet.”

Hogy jön ide a sajtónapi köszöntéshez ez a gondolat?

Úgy, hogy nem véletlen, hogy a magyar demokráciát abból a jelképes pillanatból eredeztetjük, amikor Petőfi rátette kezét a nyomdagépre, a nép tulajdonának nyilvánította, s a nyomda tulajdonosa fejet hajtott a nép akarata előtt. Mint ahogy '56 is egységbe forrasztotta az ország népét, a diákokat és munkásfiatalokat, a szabad sajtó is egy emelkedett egységet feltételez.

Akik egy asztalhoz ülnek le, akik közösen ünnepelnek, azokban mindig van valami közös. Önöknek Újságíróknak, és minekünk politikusoknak időnként közös a munkánk.

Önök segítenek minekünk abban, hogy a szándékaink, a gondolataink eljussanak a közösséghez. Mi pedig olykor téma hiányában, témát szolgáltatunk a sajtónak.

A közös, abban, amit teszünk, bármelyik oldalán is helyezkedjünk el a kamerának, a mikrofonnak, vagy az íróasztalnak az, hogy mindannyian, – mi politikusok és Önök újságírók, szerkesztők – a közösséget kell hogy szolgáljuk.

A közösséghez szólni, a közösség érdekében tenni pedig csak felelősséggel és lelkiismerettel lehet és szabad.

Ezt a felelősséget fogalmazza meg Prohászka: ,,A szabad sajtó természeténél fogva inkább erkölcs, mintsem jog.”

Ha ennek a gondolatnak a jegyében tudjuk végezni közös munkánkat, akkor válhatunk mindannyian a közösség szolgálatára, nemzetünk hasznára.

Itt Sopronban a Magyar Sajtó Napján említsük meg azt az egykori líceumi tanulót, Ráth Mátyást, aki az első magyar nyelvű újság az 1780 január elsején megjelent Magyar Hírmondó írója és szerkesztője volt. 1783-tól ama is torony nélkül álló győri Öregtemplom lelkésze, ahol 1785-ben ő tartotta az első magyar nyelvű istentiszteletet.

Kazinczy Ferenc „nemzetünk Prométeuszá”-nak nevezte az egykor a soproni Líceumban tanuló diákot

Ezt kívánom Önöknek, és magunknak ezen a mai közös ünnepen, hogy lehessenek közösségünk, és egyben a nemzet Prométeuszai egyben köszönetet mondok azért a munkáért, amivel eddig is segítettek minket politikusokat, abban a szolgálatban, amelyet az olvasóik, nézőik, hallgatók érdekében nap mint nap végeznek!

(V)





2007. március 14., szerda 21:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület