CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Soproni borok és borászok mutatkoztak be Brüsszelben

A Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviseletén első alkalommal mutatkoztak be nyugat-dunántúli borok és borászok Brüsszelben. A rendezvényen kilenc régiós borászat és pince képviseltetette magát nagy sikerrel, elsősorban Sopron és Pannonhalma környékéről.

A Nyugat-dunántúli régióban hetvenhét település tartozik történelmi borvidékhez, illetve minősül bortermelőhelynek. A történelmi borvidékek közül a Pannonhalma-Sokoróaljai és a Soproni borvidék teljes egészében itt helyezkedik el, a Somlói, a Balatonfelvidéki és a Balatonmelléke borvidéknek pedig egyes körzetei találhatók a Nyugat-dunántúli régióban. Valamennyi fent említett borvidéken alakítottak ki borutakat, borfesztiválok, bornapok, borversenyek, sőt Kőszegen borbál is színesíti a kínálatot.


A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a Nyugat-dunántúli régió gazdag borászati értékeit a nemzetközi közönségnek, és nemzetközi színtéren népszerűsítse tovább a régió egyedülálló értékes borait.

Az ez alkalommal bemutatkozó pincészetek között a Soproni borvidék jó hírnevét vitt e Brüsszelbe a Vincellér-ház, a Taschner Borház, az Iváncsics Pince, a Lővér Pince, a Weninger Pince, a Gangl Pince, a Töltl Pince, a Garger Pince, továbbá a Pannonhalmi borvidéket a Pannonhalmi Apátság Pincészete képviselte.

A régióban a magas szintű borkultúra jelentőségére alapozva, az egész napos rendezvény két részre oszlott: a szakmai célközönség délelőtti rendezvényén a Benelux országokból érkeztek borkereskedők és éttermek képviselői, akik a borászokkal személyes konzultáció során megismerkedtek a régió híres borvidékeinek történelmi múltjával, és a helyi borok színes ízvilágával. A nyugat-dunántúli borászoknak is lehetőségük nyílt a Benelux felvevőpiac igényeit felmérni.

Délután a brüsszeli nagyközönségnek is bemutatkoztak a pincészetek. Mintegy százötven vendég élvezhette a borászok által személyesen bemutatott huszonöt fajta bort, amelyek között az érdekes házasítású Zöld Olivértől a különböző rosé fajtákon keresztül a klasszikus kékfrankosig mindenki megtalálhatta az ízlésének leginkább tetsző nedűt. A rendezvény sikeréhez és a jó hangulathoz hozzájárult egy belga trió népzenei előadása, és a nemzetközi vendégsereg a hazai eredeti pörköltes nokedli ízét is méltányolta.

A nagy érdeklődésre és a rendezvény sikerére való tekintettel, a nyugat-dunántúli borászok-borok bemutatkozásának már az idei évben folyatása lesz, a következő alkalommal a vasi borászatok mutatkoznak majd be.

T.V.



2007. március 17., szombat 08:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület