CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. december 9., szombat, Natália napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Akik átevezetek az óceánon

Saját készítésű evezős hajóján 51 nap 6 óra alatt sikeresen evezte át az Atlanti óceánt. két soproni egyetemi hallgató

Pálos Andreát és Rakonczay Gábort a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatóit a sikeresen megtett útról való hazatérésüket követően Sopron város polgármestere, Dr. Fodor Tamás, és Abdai Géza alpolgármester köszöntötte a soproni Városházán.


Sopron város nevében elismerő oklevéllel köszönték meg a városvezetők a fiatalok kitartását, a nem mindennapi teljesítményt, hogy elsőként a magyarok közül eveztek át az Atlanti óceánon, és hogy ,,ezzel az embertpróbáló teljesítménnyel öregbítették Sopron és a magyarok jó hírnevét a világban" .

Pálos Andrea és Rakonczay Gábor a Tűzhangya névre keresztelt hajójukat maguk tervezték, és kilenc hónapon keresztül maguk építették azt meg. Napi 12-16 órát dolgoztak rajta, hétvégeken is és nyári szünetben.

A 6500 kilométeres út alatt felváltva aludtak és eveztek két-két órát. A spanyolországi Gran Canaria-ból indult a vegyespáros még novemberben. Két hónapra való élelmiszert pakoltak a hajóba: kenyeret, szárított zöldséget, húst, konzerveket. Az út alatt folyamatosan tisztították a sós vizet, de a hajót is folyamatosan tisztítani kellett, hogy a sebessége ne csökkenjen a rárakódott szennyeződés miatt. Az óceánon átkelni nem csak azt jelentette, hogy folyamatosan evezniük kellett, ugyanis tájékozódásra, navigálásra, a helyes irány megválasztására, a megfelelő áramlathoz való igazodásra is mind szükség volt, ahhoz, hogy sikeres legyen az út.


Pálos Andrea elmondta kétszer kerültek viharba, s ugyan kapcsolatban voltak mentőegységgel, de az mindenképpen kérdéses lett volna, hogy adott esetben a több méteres hullámok között egy helikopterről hogyan vették volna észre a tényleg hangyányi piros kis hajót az óceánon.

- Nem csak a túra sikere volt fontos a számunkra – mondta Andrea, hanem formatervező és építész hallgatóként külön büszkék vagyunk arra, hogy a magunk által megtervezett és két kezünkkel megépített tengeri evezős hajóval átszeltük az óceánt. Ez azt jelenti, hogy az általunk tervezett és gyártott hajóval mások is nekivághatnak majd az óceáni túrának.


-etoth-

2007. március 18., vasárnap 10:36


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület