CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. december 2., péntek, Melinda, Vivien napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Hol a felesleg?

Van, aki hasra hízik először, másnak a popsija kerekedik hamarabb. Alkati adottságaink döntik el, hová rakódnak először és nagyobb mértékben a felesleges zsírpárnák. A TESZ Alapítvány cikkéből megtudhatja, hogy alkati adottságunk abba is beleszól, milyen betegségekre vagyunk hajlamosak.

A súlyfelesleg sohasem jó, ám ha olyan mértékű, hogy egészségünket súlyosan veszélyezteti, sürgősen tenni kell ellene valamit. Az elhízásnak alapvetően két nagy típusát különböztethetjük meg. Annak, aki alma-alkatú, elsősorban a has-tájékra rakódik a felesleg. Ez figyelhető meg a férfiaknál és a nők egy részénél. A másik típus a körte-testalkat elsősorban nőkre jellemző, náluk a csípőre, a combra és a fenékre rakódnak a zsírpárnák.

Sorolja be magát!

Az alkat-típusunkat nem csak azért érdemes tudatosítanunk, hogy a hozzánk leginkább passzoló ruhafazont tudjuk kiválasztani, az alakunk azt is elárulja, milyen betegségekre vagyunk hajlamosak. Ha úgy érzi, súlyfeleslege van, első teendő, hogy álljon a tükör elé, és állapítsa meg, melyik típusba tartozik. A dolog nem túl bonyolult, hogyha a teste körvonalai inkább középen kerekednek, alma-típusú, ha lefelé, a csípő felé szélesednek, körte-típusú a feleslege.

Aztán mérje meg a derékkkörfogatát a köldöke felett 2-3 centire. Nőknél 80 cm, férfiaknál 90 cm alatti az elfogadható érték, efelett fokozott egészségügyi kockázatokra számíthat! A kritikus értékek nőknél 88 cm, férfiaknál 102 cm, ha ezeket az értékeket elérte, fontos lenne mielőbb életmódot váltania, és jó néhány kilótól megszabadulnia. Ha nem biztos a dolgában, mérje meg még a csípője körfogatát is. A derék-csípő hányadost úgy kapja meg, hogy a derékkörfogatot elosztja a csípőkörfogattal. Nőknél 0,8, férfiaknál 0,9 feletti érték esetén egészen biztosan alma-típusú elhízásról és egészségügyi kockázatokról van szó.

Miben más?

Íme néhány dolog, amiben a két testalkat különbözik.
· A zsírpárnák helye
Alma: A belső szervek között
Körte: A bőr alatt
· Az őket fenyegető betegségek
Alma: Szívkoszorúér-betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint
Körte: Mozgásszervi betegségek, visszérpanaszok

Hogyan tovább?

Bármelyik típusba is tartozik, itt a remek alkalom, hogy néhány apró változtatással tegye egészségesebbé életét. Hogy csak a legegyszerűbbeket említsük: semmi cukor, semmi fehér liszt, hetente háromszor fél óra mozgás: Higgye el, ha ezeket betartja, a kilók máris fogyatkozni kezdenek. Lassan, de biztosan. Amennyiben alma testalkatú, nagyon fontos, hogy csökkentse az önt érő stresszt, illetve megtanulja feldolgozni azt, kutatások szerint ugyanis a stressz jelentősen megnöveli a zsírpárnák haskörnyékre rakódódásának valószínűségét. Ne tétovázzon, számoljon le a felesleggel!

A TESZ Alapítvány sport-szakértője: Lévai Ágnes szakújságíró, aerobikedző2007. március 21., szerda 11:57


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület