CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Szűnjön meg a Rába szennyezése!

Antonio de Blasio és Olajos Péter európai parlamenti, néppárti képviselők Burgenlandban

 Az Európai Parlament tizenhárom Magyar Néppárti Képviselőjének nevében, Olajos Péter és Antonio de Blasio európai parlamenti képviselők, valamint Bugán József, Szentgotthárd Fideszes alpolgármestere, a helyi Környezetvédelmi Bizottság elnöke petíciót adtak át április 4-én a burgenlandi Tartományi Hivatalban, Kismartonban. A Néppárti Képviselőcsoport határozott tiltakozását fejezte ki az Ausztriából Magyarországra érkező környezetszennyezés miatt. A petícióban a képviselők kérték, hogy a Rába folyó szennyezése szűnjön meg.

 A Rába folyó 2001 óta habzik. Ennek oka több stájerországi bőrgyár, valamint a burgenlandi geotermikus erőmű által a folyókba eresztett vegyi anyag. Korábban az osztrák kormány ígéretet tett a szennyező üzemek szűrőkkel történő felszerelésére, és a Rába folyó 2006 július 1-i hatállyal történő vízminőségi helyreállítására. Ez a mai napig nem történt meg.

 A Magyar Néppárti Képviselőcsoport petíciójában arra kéri a címzetteket - a burgenlandi és a stájerországi tartományi elnököket, valamint az Osztrák Szövetségi Kormány Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Miniszterét -, hogy tegyenek meg minden hatáskörükbe tartozó lépést, hogy a gyárak szennyvizét ne a folyóba eresszék. Így a Rába - mely egyetlen vadvízi folyónk - szennyezése megszűnhetne. A Képviselőcsoport petíciójában arra is felhívja az illetékesek figyelmét, hogy támogassák az Európai Unió és az európai Környezetjog "Szennyező fizet" elvének alkalmazását. A petíció kitér arra is, hogy a jövőben a címzettek biztosítsák a magyar fél számára minden Magyarországot érintő kérdésben a konzultáció jogát, az ellenőrzést és a szakmai civil szervezetek részvételét.

 Végezetül a petíció említést tesz a Magyar Állam határától 100 méterre tervezett, Heiligenkreuz-i hulladékégető építésre vonatkozó osztrák szándékról is. A magyar fél az eddigi rossz környezeti tapasztalatokból adódóan, aggodalommal figyeli a már amúgy is környezeti szennyezéssel túlterhelt térség közelében tervezett beruházást.
(cyberpress)

 



2007. április 05., csütörtök 12:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület