CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 14., vasárnap, Tibor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Fraknó túra, mely a Keleti Alpok két nyúlványán vezet a Soproni-hegységben és a Rozália-hegységben Soprontól Fraknó ősi váráig.

Túrázzunk együtt május 13-án!

A két világháború közötti hagyományokat eleveníti fel a 34 km-es Fraknó túra, mely a Keleti Alpok két nyúlványán vezet a Soproni-hegységben és a Rozália-hegységben Soprontól Fraknó ősi váráig.. Az elmúlt években több százan kerekedtek fel a Madarak és Fák Napja alkalmából és tették meg a teljesítménytúrának is beillő távot. Idén a Perkovátz Ház Baráti Köre mellett a Soproni Városszépítő Egyesület, a Soproni-hegység Natúrpark Egyesület is részt vesz a túra szervezésben, hiszen a vannak közös célok, így csodás környezetünk a Soproni-hegyek tisztelete, a múlt értékeinek ápolása, a közösségi lét fejlesztése.

A túra résztvevői a Soproni-hegység csücskénél az Asztalfőnél lépik át a trianoni határt és Szikra, Fraknónádasd érintésével érik el az Eszterházy család sasfészkét. Az Asztalfő nevezetes hely, régi időkben itt találkoztak Sopron, Szikra, Lakompak és Fraknónádasd urai évente egyszer a határszemlék alkalmával. Ma is egy kőasztal található itt, mely utal a múltra és hagyományra, mely jelképesen és valóságosan is összeköti Sopront a környező burgenlandi településekkel. Az asztal a közös étkezések, baráti beszélgetések, sikeres találkozók helye volt a történelemben és válik ismét a határ mentén működő civil szervezetek, natúrparkok együttműködésének eredményeképpen.

„Csak a múltnak a megbecsülésén épülhet fel a jelen” írta Széchenyi István. A szervezők ebben a szellemben tevékenykednek és hisznek abban, hogy a múlt példája, a régi Fraknó túrák, újra szorosra fűzik a kapcsolatokat a határ két oldalán.
Túrázzunk együtt május 13-án!

Taschner Tamás, Perkovátz Tamás és a Ház Baráti köre2007. április 20., péntek 07:09


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület