CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. december 2., péntek, Melinda, Vivien napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. április 26.

Folytatódik a májusnak megfelelő időjárás. Április hónap átlaghőmérséklete 140C körüli a normális 12 helyett. Fokozódik a csapadékhiány, bár növényvédelmi szempontból szerencsés, hogy elmaradtak a jelzett futó záporok. A rendkívül jó vízháztartású talajokat kivéve már a tarackbúza növekedése is megállt. A szőlőt ez még nem zavarja, itt-ott megkezdődött a fürtök megnyúlása a kékfrankosokon is. A Cabernet és a Merlot fakadása rendkívül egyenetlen, számos főrügy elhalt, pedig fagy nem is volt.

Több területen is megtalálható egy tünetegyüttes: a normáli ízközű hajtások levélkéi kanalasodnak, vörösödnek, szélük elszárad. Nem tudjuk mi okozza, lehet gubacsatka, tripsz, kabóca, tápanyagzavar, hideg-hatás is. Amíg csak 1-2 hajtáson jelenik meg tőkénként aligha okoz problémát.

A légköri aszály nagyban hátráltatja a gombák fejlődését, a biztonság kedvéért a tavaly lisztharmat-fertőzött területeken javaslunk egy megelőző védekezést ellene / 0,5 ezrelékes Karathane (5 ml/10 l), vagy 8 ezrelékes (8 dkg/10 l) kénes oldat ( pl. Kumulus)/. Érdekes, hogy az almafákon a lisztharmatfertőzés máris igen erős, szőlőn pedig még nem jelent meg a primer fertőzés. Olajos készítménnyel kombinálva az emelt dózisú ként

( pl. Vektafidok) az atkapopuláció is gyéríthető egy kezeléssel. A Karathane magában is atkaölő hatású, de sajnos a hasznos ragadozó atkák érzékenyebbek a károsító fajoknál.

A szőlőmolyok rajzásában 21.-én mutatkozik egy csúcs, de még kérdéses, hogy folytatódik-e a rajzás. Harkán először 25.-én csökkent 100 alá a fogott egyedszám. Ez alapján a tojásölő és kitinszintézi-gátló hatóanyagokat elseje körül kell kijuttatni, ( Cascade, Alsystin stb. ) a lárvaölőket kb. egy héttel késöbb.

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-77952007. április 28., szombat 00:22


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület