CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Ballagás

Ahogy minden évben idén is ünnepségsorozat indul el országszerte május elején: a középiskolákban végzett diákok búcsút vesznek alma materüktôl.

A hagyomány az utóbbi évtizedekben kissé átalakított, új köntösben már az általános iskolákban, sôt az óvodákban is megszokott ünneppé válik. A középiskolás hagyománynál jóval régebbi és minden emberi közösségben létezô mozzanat, a felnôtté válás ünnepe zajlik körülöttünk idén tavaszszal is; gyakran jóval látványosabb díszletek között, sokszor kerülve a valódi ünnepet.


A ballagásról szólva nem hallgathatok az idén 450 éves jubileumát ünneplô evangélikus líceum ôsi hagyományáról, hiszen ebben az iskolában alakult meg a mai diákönkormányzatok elôdjeként a Deákkúti Vármegye 1827-ben. A reformkorban, az erôsödô nemzeti mozgalmak idején, fontos volt a tizenéves koruk végén járó akkori diákoknak, hogy Sopron legrégebben ismert forrása erôs öszszetartozásuk, vármegyéjük megszervezése után róluk és általuk Deákkútnak neveztessék. Maguk szépítették a régi forrás környékét, az oda vezetô utat; faragott követ állítottak a forrás fölé a következô felirattal: „Deákkút! Légy forrása soká ártatlan örömnek!” A ballagás akkor és azóta is a közösség erejére emlékeztet!


A ballagás tehát a közösség, a valahová tartozás ünnepe. Nem csak a valahová indulásé, de a valahonnan indulásé is. Sopron és az iskola, ahonnan elindul a fiatal felnôtt 2007-ben, bôséggel adott lehetôséget felismerni azokat a talentumokat, amelyek kegyelmi ajándékként minden fiatal tenyerében ott csillognak. Az elindulás a könnyes búcsú mellett a reménység ideje is, a régi idôkben távolra induló vándordiákok, peregrinusok reménysége – a visszatérés reménysége:

„Itt lobogott a Deák-kúti

Vármegye zászlaja egykor,

Szelleme mostan is int:

‘Ifjú, szeresd a hazát!’ ”

(id. Dr. Prôhle Károly)

Tölli Balázs



2007. május 06., vasárnap 21:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület