CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. december 9., szombat, Natália napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ma indul az acélcápa

A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program részeként a napokban megkezdődnek a Várkerület csatornázásával kapcsolatos tényleges kivitelezési munkák.

Ennek egyik első lépéseként 2007. május 9-én megérkezett Sopronba a csatornázás során alkalmazott micro-tunneling technológiához használt fúrófej, az acélcápa. A mérnöki ritkaságnak számító technológiát a munkálatok előtti bejáráson Havas András alpolgármester és Kovács Miklós, a kivitelező egyik szakembere ismertette a sajtóval.


A tekintélyt parancsoló 3 és fél tonna súlyú acélszerkezet elsőként a Mária-szoborral szemben található indítóakna és a Tűzoltó közben lévő fogadóakna közötti több mint 100 méteres távolságot fogja ’átharapni’. Összesen hét aknát süllyesztenek le a város központjában kb. 200-300 méteres távolságban, ezek közül mindössze három található a Várkerületen: a Mária-szoborral szembeni parkolóban; a Hűségkút és a kis-Várkerület közötti zöld területen; illetve a kisvárkerületi parkolóban.

Az aknák belső átmérője 3 méter, mélységük 6 méter. A szakemberek elsőként a bank előtti aknába süllyesztik le az acélcápát, melynek haladási sebessége 1 méter óránként. A kivitelező tervei szerint a gép napi 12 órán keresztül dolgozik majd, így az első ütemmel a Mária szobortól a Tűzoltó közig várhatóan 8 munkanap alatt ér el az acélcápa.

Havas András alpolgármester elmondta: a megoldást szerint a csatornahálózatot nem a föld felszínén, hanem alatta építik ki egy a budapesti metroépítésnél már bevált technológia, a fúrópajzs segítségével.

(sopron.hu-cyberpress)2007. május 10., csütörtök 08:53


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület