CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Valétálás - Elbúcsúztak a végzős egyetemisták

A város nevében Dr. Fodor Tamás polgármester búcsúztatta a valétálókat.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem selmeci diákhagyományainak egyik legszebb és egyben leggazdagabb, legszínesebb része a valétálás. Elnevezése a latin „Valete!" (Éljetek boldogul!) kifejezésből ered. A végbizonyítványt nyert diákok diákdalokkat énekelve valétamenettel búcsúznak a várostól, és valétabált tartanak.

A valétálás az úgynevezett szalagszenteléssel kezdődik, azaz minden valétáns kiválaszt magának egy-egy balekot, akinek kötelessége, hogy a búcsúzót a valétaünnepségeken kiszolgálja. A szalagok egy hosszú botra kötözött tölgy csokorra kerülnek, s ez kerül a valétamenet élére, utána jönnek szemeszterek szerinti veteránok, ezt követi a zene, majd a búcsúzó diákok. Bányászlámpákkal elől haladnak a firmák, őket követik a valétálók négyesével egymásba karolva, fáklyások között. A város ilyenkor teljes sötétségbe borul, csak a fáklyák és az ablakba kitett gyertyák fényei világítanak.

Május 12-én, szombaton tartották Sopronban a végzős egyetemisták búcsúját, amely évek óta a megszokott rendben zajlik.
A délutáni bolondballagást követően este az egyetem főépülete előtt a valétaelnök búcsúbeszédével kezdődött a méltóságteljes ballagás. A búcsúzó diákokhoz a rektor szólt, majd a menet a Fő térre indult.


A valétálók menete a Hűségkapun át, a Gaudeamus hangjaira Fő térre vonult. Itt köszöntek el a végzős hallgatók a várostól, akiket a város nevében Dr. Fodor Tamás polgármester búcsúztatott el.


Az emlékezetben örökre és kitörölhetetlenül megmaradó diákévek a szakmai tudást és későbbi érvényesülés alapját jelentik, és egyben az összetartozás iskoláját is jelentik – fejtette ki a polgármester, aki arra kérte a végzősöket, hogy legyenek jó hírnökei Sopronnak a világban.
Életük során mindig az értéket kövessék, amelyek mellett őrizzék meg a Sopronban kapott értékeket – mondta a polgármester aki Isten áldását kívánta az alma matertől és a Leghűségesebb várostól búcsúzó diákoknak..



2007. május 13., vasárnap 16:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület