CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. február 7., kedd, Tódor, Rómeó napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Hazánk természetvédelmi területei, nemzeti parkjai ismeretének fontosságára hívta fel a figyelmet Sólyom László köztársasági elnök

Sólyom László látogatása a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Parkban
2007. május 13.

Hazánk természetvédelmi területei, nemzeti parkjai ismeretének fontosságára hívta fel a figyelmet Sólyom László köztársasági elnök vasárnap a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Parkban kezdett háromnapos látogatásának első napján. Az államfő azután nyilatkozott, miután feleségével együtt sétát tett Nyirkai-Hany területen, és ellátogatott az Esterházy Madárvártához. Sólyom László emlékeztetett arra: a Nyirkai-Hany terület nemrégen még szántó volt, mostanra azonban visszaállították az eredeti vízivilágot. Kiemelte afelett érzett örömét, hogy a nemzeti park ezen részén elkezdődött a természeti terület eredeti visszaállítása.

Ezt a területet az iskolások tízezrei látogatják, így megtanulják, hogy milyen értékei vannak a természetnek, és egyáltalán azt, hogy hazájuk hogyan is néz ki - tette hozzá. Hangsúlyozta: itt is látszik az, miszerint kár, hogy csökkentik a természetvédelmi őröknek a számát. Hozzátette: mindig óriási öröm találkozni azokkal az emberekkel, akik természetvédelmi területen dolgoznak, akik az életüket teszik rá, hogy a táj minden rezdülését megismerjék. Hazánk ismeretének alapvető része, hogy ismerjük természetvédelmi területeinket - jelentette ki az államfő. Sólyom László elmondta azt is: június 16-én találkozni fog az osztrák köztársasági elnökkel, és felveti a Rába-szennyezés ügyét.

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó Nyirkai-Hany területet 2006 októberében vették fel a ramsari jegyzékbe. A listára vétel állami garancia vállalást jelent a közel 434 hektáros terület természeti értékeinek megőrzésére. A jegyzékbe vétel az adott terület állapotának elismerése. Ugyanakkor a terület állapotának romlása azzal a következménnyel járhat, hogy leveszik a jegyzékről.

A Ramsari Egyezmény a vizes élőhelyek megőrzését, fenntartható hasznosítását törekszik elősegíteni. Az iráni Ramsarban 1971-ben 18 ország részvételével létrejött konvencióhoz Magyarország 1979-ben csatlakozott. Ma már 26 magyarországi terület tartozik a ramsari jegyzékbe összesen 204 ezer hektárral, köztük Gemenc, a Kis-Balaton, a Baradla, az Ipoly-völgy.

(MTI)2007. május 13., vasárnap 20:24


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület