CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. december 2., péntek, Melinda, Vivien napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Firtl Mátyás az Európai Bizottság 2008. évi politikai stratégiájáról

Az Európai Bizottság 2008. évi politikai stratégiájáról tárgyaltak Berlinben az uniós nemzeti parlamentek európai ügyekkel foglalkozó bizottságok képviselői. A tanácskozáson Firtl Mátyás, a Magyar Országgyűlés Európai ügyek bizottságának alelnöke (KDNP) a 2008-as politikai stratégiával kapcsolatban két kérdésben szólalt fel.


Elsőként rámutatott: a globális és európai kihívások – a klímaváltozás, az energiapolitika, a lisszaboni stratégia – esetében az európai közvélemény elsősorban az Európai Uniótól vár határozott fellépést és kezdeményezést

Továbbá a képviselő Horvátország számára egy világos csatlakozási menetrend kidolgozását és a tárgyalások gyorsítását szorgalmazta. Az ezer éves történelmével és értékrendjével Európához tartozó Horvátország uniós tagsága a balkáni stabilizáció biztosítéka lehetne, ugyanakkor Európa egységéhez a Nyugat-Balkán is hozzátartozik – hangsúlyozta a képviselő.

Kifejtette: a politikai és gazdasági kapcsolatok továbbfejlődése, valamint a balkáni térség további stabilizációja mindannyiunk, az egész Európa érdeke.

- Üdvözöljük, hogy az Európai Parlament az áprilisban elfogadott jelentésében összességében pozitívan értékelte Horvátország felkészülési folyamatát. Az Európai Parlament azt is kinyilvánította, hogy jó esélyt lát arra, hogy 2009-ben az európai parlamenti választások előtt jóváhagyhassa a horvát csatlakozási szerződést.

Ehhez azonban nem csak Horvátországnak kell minden tőle telhetőt megtenni a szükséges reformok elvégzéséért, hanem ez EU tagállamainak és intézményeinek is nehéz döntéseket kell meghoznia annak érdekében, hogy az uniós intézményrendszert alkalmassá tegyék újabb tagállam befogadására. Világossá kell tennünk azonban, hogy az uniós intézményi reformok nem késleltethetik Horvátország tagfelvételét – fogalmazott Firtl Mátyás.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan megszületik egy olyan menetrend, amelynek segítségével lezárhatók az Alkotmánnyal és intézményi reformokkal kapcsolatos viták, tehetővé téve, hogy az évtized végére Horvátország EU-taggá válhasson. Ehhez a magyar kormány, az Országgyűlés és az Európai ügyek bizottsága részéről biztosított a szükséges politikai és szakmai támogatás - fejtette ki Firtl Mátyás a berlini Bundestag épületében tartott tanácskozáson.

B. T. É.2007. május 17., csütörtök 08:40


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület