CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A HVI-k céljáról és képzéssorozatáról

Helyi Vidékfejlesztési Irodák nyílnak országszerte

Az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakában Magyarország vidéki területeinek fejlesztésére – az agrárium versenyképességére fordítandó 1000 milliárd forinton felül – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében mintegy 180 milliárd forint áll rendelkezésre. A kormányzat, illetve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) elsődleges célja a falu és város életminősége közötti különbségek, valamint a köz- és egyéb szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén meglévő esélyhátrányok mérséklése, megszüntetése – különös tekintettel a 35 leghátrányosabb kistérségre.

Az elkövetkező hét évben két alapvető, jól körülhatárolható törekvés biztosítja majd a vidékfejlesztési célok megvalósulását: a mikrovállalkozások támogatásán alapuló munkahelyteremtés, illetve a tenni akaró helyi közösségek szervezése és bevonása a kistérségi szintű döntéshozatali folyamatokba.


A pályázati úton kiválasztott Helyi Vidékfejlesztési Irodák (HVI) legfőbb feladatai közé a 167 vidéki kistérség állami és önkormányzati, civil, illetve vállalkozói szereplőinek – LEADER Akciócsoporthoz hasonló felépítésű – tevékeny Helyi Vidékfejlesztési Közösséggé (HVK) szervezése, a sajátos kistérségi adottságokra építő, testreszabott Helyi Vidékfejlesztési Terv elkészítésének koordinálása, továbbá az ÚMVP fejlesztési forrásaihoz kötődő társadalmasítási, tájékoztatási és információ-szolgáltatási tevékenység ellátása tartozik. Célunk egy olyan – európai viszonylatban is – modern szellemiségű, szolgáltatás-orientált, decentralizált szervezetrendszer felállítása, amely a kistérségi problémákat a helyi érdekeltek összefogásának útján képes megoldani.


A nyertes HVI vezetők számára 2007. május 16. és június 1. között megrendezett képzéssorozat célja volt, hogy az irodavezetők hitelesen, felkészülten szólíthassák meg a kistérség önkormányzatait, civil és társadalmi szervezeteit, valamint a vállalkozói szféra képviselőit, ezért a kormányzati integrált vidékfejlesztési irányelvek és az ÚMVP tagolódásának elsajátításán túl egyebek mellett kistérségi specializációs-, projektmenedzsment-, kapcsolati- és kommunikációs tréningeken is részt vettek.

A képzés lezárását követően az irodavezetők akkreditációs vizsgát tesznek, 2007. június végétől pedig megkezdhetik munkájukat a HVI-k, a vidéki közösségekkel együtt, a vidéki közösségekért.
Forrás:
  FVM VKSZI, Társadalmi Kapcsolatok és Kommunikációs Osztály



2007. jĂşnius 02., szombat 15:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület