CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. május 31.

A Borvidéken általános a szőlők virágzása. A Fertő-parton 70-80, a Virágvölgyben a virágok kb. 50 % - a kinyílt. A jó kötődés érdekében lehetőleg ne stresszeljük a tőkéket se zöldmunkával, se permetezéssel. Ugyan a hétvégére 24-ről 14 fokra csökkent a napi középhőmérséklet, de a várható felmelegedés optimális lesz a virágzáshoz. Elég nagy helyi eltérésekkel 15- 35 mm csapadék hullott a múlt héten.Pillanatnyilag nincs növényvédelmi veszélyhelyzet a borvidéken, sem lisztharmat, sem peronoszpóra-fertőzés nyomait nem találtuk meg.

Gondot okoz viszont több kistermelőnél a molyfertőzés. Amennyiben több szövedékes fürtöt találnak az ültetvényben, érdemes keresni benne a hernyókat is. Elképzelhető, hogy a használt kitinszintézis-gátló rovarölő már fejlettebb állapotban érte a hernyót, amely még napokig szövögetett pusztulása elött - ezesetben a szövedék kicsi és üres. Ha hernyó mozog a a fürtben, gyors hatású lárvaölőkkel kezeljük (Runner, Avaunt, vagy Reldan ha muszáj ). A kemény, meszes víz okozhatott hatáscsökkenést lelkiismeretes védekezés esetén is. Ezt tapadószerek adagolásával ( Silweet, Nonit ) ellensúlyozhatjuk. Most különösen fontos lehet alkalmazásuk, mert nagyon kicsi célfelületet ad a fürt. Virágzás végén a pártasapkán megtelepedő szürkepenész súlyos virágkárosítást okozhat esős időjárás esetén, ezért virágzás után már jobb a folpet mint a réz, és kihasználható a strobilurin csoport általános gombaölő hatása. ( Egyszerre hatékonyak lisztharmat, peronoszpóra és a szürkepenész ellen is – igaz eltérő mértékben )

A védekezési javaslat a virágzás utánra:

Valamelyik strobilurin ( Eclair, Cabrio Top ) kénnel kiegészítve mindhárom gombakárosító ellen hatásos, vagy takarékosabb lehetőség lehet a lisztharmat elleni felszívódó azol ( Falcon, Flamenco stb. ) és kén, + a peronoszpóra és szürkepenész ellen folpet (Buvicid F, Folpan) kombinációja tapadásfokozóval kiegészítve a kevésbbé érzékeny fajtákon – illetve a jó fekvésű dűlőkben.

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795




2007. jĂşnius 06., szerda 21:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület