CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

,,Együtt, de hogyan?” - Az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek képviselői Európa jövőjéről tanácskoztak Brüsszelben

Az Európai Parlament és a tagországok parlamentjeinek képviselői az Európa jövőjéről tartandó harmadik parlamentközi konferencia keretében találkoznak június 11‑én és 12‑én az Európai Parlamentben.

Az „Együtt — de hogyan?” elnevezésű konferencián részt vett Firtl Mátyás, a Magyar Országgyűlés Európai ügyek bizottságának alelnöke.


A tanácskozáson az unió előtt álló kihívásokkal foglalkozó munkacsoportok következtetéseit az: éghajlatváltozás és energiabiztonság; a jövőbeli szerződés felépítése és lényege; valamint a parlamenteknek a reformfolyamatban betöltött szerepe témakörökben összegezték a képviselők.

A résztvevők megvitatták a nemzeti parlamentek szerepét és az EU ügyekbe való beleszólási lehetőségét, a nemzeti parlamentek és az EU közötti együttműködés nyitottságát, amit többek véleménye szerint növelni kell. A kormányokkal való folyamatos konzultálás, a nemzeti parlamentek súlyának a növelése az EU-s kérdésekben fontos, hiszen a különböző tagállamok polgáraival végül is a nemzeti parlamenterek tartják a kapcsolatot.

A biztonságpolitika megerősítéséről is szó esett az Európa jövőjéről szóló alaptémák között.

Horvátország csatlakozása elengedhetetlenül fontos a Nyugat- Balkán biztonságpolitikájához, ami egyik kikerülhetetlen biztosítéka a EU biztonságpolitikájának.

Szó esett arról, hogy a klímaváltozás kérdéseinek is helye lehet az alkotmányos szerződésben, továbbá egy egységes energiapolitikára van szükség, ezért ezen a területen is szükséges előrejutni, hogy egy energiapolitikai kérdés, ne válhasson biztonságpolitikai kérdéssé, amint az a közelmúltban megtörténhetett – fogalmazott Firtl Mátyás az ülést követően.






2007. június 18., hétfő 14:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület