CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. december 1., csütörtök, Elza napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Szakmai kerekasztal a lébényi műemléktemplom felújításának lehetőségeiről

A lébényi Szent Jakab műemléktemplom – amely hazánk egyik legrégibb román kori épülete - tavaly ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját. A település jelképe egyben Győr-Moson-Sopron megye kiemelt látnivalói közé is tartozik. Az épület belső felújítását az 1860-as évek végén végezték, ezt követően 1872-79. között a külső restaurálásra került sor. Azóta csak kisebb javításokat végeztek az épületen, a felújításra így mielőtt szükség lenne.

Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke május elején egy helyszínbejárás során tájékozódott a műemléktemplom helyzetéről, a tavalyi, jubileumi évben megkezdett felújítási munkákról. Egyúttal kezdeményezte, hogy a témában érintett és segíteni tudó szakemberek meghívásával egy szakmai konferencia, műhelybeszélgetés keretében tekintsék át a továbblépés lehetőségeit.

A lébényi Szent Jakab plébániatemplom műemléki helyreállításával kapcsolatos szakmai műhelybeszélgetésre június 20-án, szerdán délelőtt 10.00 órakor kerül sor a Megyeháza Gobelin termében (Győr, Árpád u. 32. I. emelet), ahol a meghívottakat, résztvevőket, érdeklődőket dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszönti, majd dr. Mezős Tamás tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék) tart vitaindító előadást.

A találkozóra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, az Állami Főépítészi Hivatal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Gy-M-S Megyei Építész Kamara, a VÁTI a megyei területfejlesztési tanács szakemberei kaptak meghívást, de természetesen jelen lesz Lébény egykori és jelenlegi polgármestere, valamint plébánosa is.
P.Z.


Magyar kézművesség 2007. - megyei különdíj a legsikeresebb Győr-Moson-Sopron megyei alkotóknak

Június 15-étől három héten keresztül láthatja a nagyközönség a „Magyar kézművesség – 2007." című kiállítást Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban. A tárlaton egyrészt napjaink kézműves remekei (faragások, népi és modern kerámiák, szőttesek, hímzések, hagyományőrző viseletek és mai is hordható öltözékek, ékszerek, fegyverek, játékok, bőrből, csuhéból, gyékényből, vesszőből és más természetes anyagokból készült lakberendezési, használati és dísztárgyak), másrészt a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó népművészeti, képző- és iparművészeti alkotások, tárgyak szerepelnek.

A kiállításra az ország minden részéből, így Győr-Moson-Sopron megyéből is szép számmal jelentkeztek alkotók, közülük - a szakmai zsűri döntése alapján - a legsikeresebbek mutatkozhatnak be a pénteken nyílt országos kiállításon.

A Győr-Moson-Sopron megyei alkotók közül 3 egyén alkotó és két alkotói közösség darabjai láthatók a Vajdahunyadvárában: Komjáthy Piroska szövő(Máriakálnok), Kopácsiné Pánczél Orsolya fazekas, népi iparművész (Nagyszentjános), Judák Ambrus kosárfonómester(Győr), illetve a Kovács Margit ÁMK Bőrműves és Viseletkészítő Műhelye (felkészítő tanárok: Horváth Andrea és Tatainé Csapó Dorottya).

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan az idén is különdíjjal (tárgyjutalommal) ismerte el a megyei alkotók munkáját, megköszönve ezzel a hagyományok ápolását, megyénk jó hírnevének öregbítését.
P.Z.2007. június 18., hétfő 22:41


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület