CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron Városa a hazai Önkormányzatok közül az elsők között vezette be az Európai Unió környezetvédelmi vezetési a hitelesítési rendszerét

Az EMAS hálózat a fenntartható fejlődésér projekt célja, hogy kialakítson egy olyan egyszerű és költséghatékony módszert, amelynek célja, hogy a segítségével a kis és erőforráshiányos helyi önkormányzatok is be tudják vezetni az Európai unió önkéntes környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszert – hangzott el a tanácskozás zárórendezvényén.


A projekt megvalósulása révén Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala tevékenysége nyomán közvetlenül és közvetve hatással van környezetére.

A Polgármesteri Hivatal a környezetre leginkább hatással lévő egysége, a Városüzemeltetési Iroda EMAS (EMAS: Eco-Management and Audit Scheme - az Európai Unió Környezetvédelmi és Vezetési Rendszere) szerinti környezet-központú irányítási rendszere kimunkálása az ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszerrel teljes összhangban kerül sor.

A hazánkban úttörő vállalkozás során három hazai és nyolc további európai-uniós várossal együtt egy közös program keretében cserélte ki a rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait. A cél, hogy az érintettek környezettudatos magatartása tovább javuljon, hogy , a hivatal többet tegyen a környezetünkért.

Az EMAS bevezetésétől az önkormányzatok a környzetvédelmi eredménytől hosszabb távon számottevő pénzügyi megtakarítást várnak, mivel minimalizásával az energiafelhasználás csökkentésével és az erőforrások felhasználásával a költségek csökkenthetők.


Dr. Fodor Tamás polgármester a soproni tanácskozás záróelőadásán elmondta: A polgármesteri hivatalban bevezették a szelektív hulladékgyűjtést. A városban felszerelt mérőállomások segítségével folyamatosan mérhető a közlekedési eredetű légszennyezés. Sikeres a panelszigetelési, valamint a lakossági komposztáló és a környezeti szemléletformáló program. Az önkormányzat jó kapcsolatot ápol a helyi környezetvédő szervezetekkel. A záró értekezlet résztvevői arra számítanak példájuk további hazai önkormányzatokat arra ösztönöz majd, hogy kiépítsék az Európai Unió környezetvédelmi és vezetési rendszerét.

A projekt résztvevői arra is számítanak, hogy Sopron, Dunaújváros, Győr, Miskolc és Sopron példája más hazai önkormányzatokat is a környezetvédelmi vezetési rendszer kiépítésére ösztönöz, ebből a célból az érintettek készek tapasztalataik átadására.
BTÉ



2007. június 22., péntek 14:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület