CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Jubiláló Sziget fesztivál

A soproniak többségét a jövő héten kezdődő VOLT Fesztivál tartja izgalomban, de a készülődés mögött már valami nagyobb szabású dolog rejtőzik: idén rendezik meg a 15. Sziget Fesztivált.

A fesztivál egyik legnagyobb újdonsága, hogy Müller Péter Sziámi a májusi hagyományos Sziget-sajtótájékoztatóra levágatta a haját, a Sziámi nem lép fel a Nagyszínpadon (sőt, csak két magyar együttes kap helyet rajta, a Tankcsapda és a Kispál és a Borz), valamint lehet venni elővételes napijegyet, és nem a tavalyi mobilszolgálató a főszponzor. Cserébe viszont megjelenik az iWIW világzenei nagyszínpad, és egy még tutibb Luminárium érkezik.

Az idén a nulladik nap egy LGT-koncerttel kezdődik, hogy aztán augusztus 7-15. között egy hétig várja a fesztiválra érkező magyar – és külföldi – turistákat. Sőt, egyre inkább a külföldi turistákat, legalábbis ami a jegyárakat illeti. Az ottalvós hetijegy (amely érvényes a nulladik napi LGT-koncertre is) 37.500 Ft-ba kerül, a hazamenős hetijegy ára 30.000 Ft, a napijegy elővételben 7.000 Ft. A két hetijegy között az a különbség, hogy az előbbivel be lehet vinni sátrat és ott lehet aludni a Sziget területén, míg ha valaki a másik hetijeggyel a kezén szundít el, akkor ki kell fizetnie a két hetijegy közötti különbözetet.

Szolgáltatások

Az idei Szigeten továbbra is a látogatók kényelmes szórakozását segítik a már megszokott szolgáltatások (mosodától a csomagmegőrzőig, gyerekmegőrzőtől a postáig). Továbbra is lehet a Szigeten bank-automatából pénz felvenni, a bejárati pénztárban bankkártyával fizetni. Lesz továbbá patika, talált tárgyak osztálya, értékmegőrző, 168 órás egészségügyi és biztonsági ügyelet, nyelvi elsősegély sátor, információs pult és számos további szolgáltatás, ami kényelmessé teszi a Szigeten eltöltött hetet. A szervezők minden lehetséges fórumon felhívják a Szigetre indulók figyelmét, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében külön busz és hajójáratokat is indítanak, valamit kedvezményes transzferárakkal taxiszolgáltatást is igénybe vehetnek a Szigetre látogatók. Lehet majd a szigeten kerékpárt bérelni illetve lesz kerékpár megőrző, ahol kisebb javításokat is végeznek igény szerint. A Szigeten, a már megszokott információs pult mellett, idén már mozgó információsok és megújult információs táblák segítik az eligazodást. Tovább bővül a közvilágítás is.

A vendéglátás terén a tavaly előtt debütált és bevált vendéglátó blokkok idén is megmaradnak, így lesz minden, ami szemszájnak ingere: kürtőskalácstól az aszaltgyümölcsig.. A nemzetek konyhája változatos világát idén már a mexikói konyha, brazil édesség, olasz tésztázó és tradícionális „ősi” magyar konyha is színesíti és idén ismét lesz a Szigeten tejbár is.

Koncertek

A Nagyszínpadon fellép többek közt norvég Kaizers Orchestra: a szextett az elmúlt időben hamar Európa-hírű attrakcióvá vált elementáris erejű műsorával, mely olyan természetességgel vegyíti a kelet- és észak-európai népzenei hagyományokat a rockzenével, hogy 2001-es Ompa Til du Dör című lemezükért rögtön kijárt a norvég Grammy-díj. A Kaizers Orchestrához fűződik a legnagyobb példányszámban elkelt norvég nyelvű lemezek sora, bizonyítván a pop nyelve univerzális.

A The Good The Bad and The Queen a 2007-es év legnagyobb zenei szenzációja, a Blur-főnök és Gorillaz-agytröszt Damon Albarn új projektje - egész egyszerűen egy szupergrupp. A Jó, a Rossz és Királynő zenei ajánlata a multikulti-tagsághoz hasonlóan színes, afféle zenés tudósítás Nyugat-Londonból: klasszikus brit dalszerzői hagyományok, a Kinks- és David Bowie-ízek, reggae, dub, afrobeat, gitárpop, elektronika. Egy régi adósságot törleszt a Sziget: 2007 sztárfellépője az évek óta várt, ám aktualitását sosem vesztett Chemical Brothers. De itt lesz még a Pink, a Madness, Muka, valamint visszatérőként lép fel a Szigeten a brit house-pop alapzenekara a Faithless. (2005-ben jártak legutoljára nálunk).

Világzene

Napjaink egyik „legütősebb” ütőegyüttese, a japán Gocoo először jár Magyarországon, ünnepélyes és felkavaró nyitást ígérve a Világzenei Nagyszínpad programjának. Hiszen ami a „ritmusok akrobatáitól” hallható-látható, az a „tradicionális taiko-dobolás és a földrengés”, a „végítélet és a megtisztulás” erejével hat, s a tradicionális kultúrák, a pop-rock és a technó rajongói számára egyaránt népszerű. De mellettük még sokan fellépnek majd az IWIW Világzenei Nagyszínpadon, például a 2000 óta rendszeresen szereplő Besh o droM együttes is.

Kultúra

De nem csak koncertek, hanem a kultúra is szerepet kap a 15. fesztivál életében, a felkelő nap országából is érkeznek táncosok. Leni-Basso az egyik leghíresebb japán kortárs tánc társulat, akik Akiko Kitamura vezetésével működnek 1994 óta. Ghostly Round című koreográfiájukkal érkeznek. Hiroaki Umeda, a másik fellépő Japánból egy saját maga által készített koreográfiát az Accumulated Layout című szólóját hozza a Szigetre. Távol-keleti fellépők sora még folytatódik a dél-koreai Kyung-eun Lee és társulata, a Lee K. Dance szereplésével, akik két darabjukat a Between és a The Spring Dream címűt mutatják be egy este keretén belül.
A flamenco műfajának világhírű művelői, az Eva Yerbabuena Balett Flamenco társulat is vendége lesz a Sziget színházi helyszínének, akik először járnak Magyarországon. Eva című produkciójukkal New Yorktól Londonig nagyon sok helyen arattak osztatlan sikert.

Utcaszínház

Immár négy éve, hogy Európa legkáprázatosabb utcaszínházi produkciói lépnek fel a Szigeten, az egyik legjelentősebb helyszínné varázsolva a Nagy Utcaszínházak területét. A műfaj a nevében hordozza legjellemzőbb tulajdonságát: a produkciókat kifejezetten utcára, térre, a szabad ég alá tervezték, kihasználva a hely speciális természeti és építészeti adottságait.
Idén a Sziget Európa egyik leghatalmasabb előadását látja vendégül, öt estén keresztül. A tavalyról már jól ismert francia Transe Express ismét a Hajógyári-szigeten lép fel a "Lusta Királyok" című szuperprodukciójával. A franciák sajátossága, hogy "égi szerkezeteket" fejlesztenek immár 15 éve, megteremtve ezzel az "égi művészetet" az utcaszínházon belül. Az elmúlt évben már láthattuk az óriás szélcsengőjüket, amin 6 zenész és egy énekesnő lógott 30 méterrel a nézők felett, meg-megérintve néha őket. Idén is hasonló magasságban gondolkodhatunk, hiszen egy óriásra nőtt fával érkeznek a Szigetre. Ez a fémszerkezetű fa a városok nagy tereinek központját jelképezi, ahol a vásárnapi vásárokat tartják, ahol éppúgy, mint a középkorban, a jelen embere is szívesen találkozik barátaival, vagy messziről érkezett zenészekkel... és királyokkal. A "királyok fája" felemelkedik és kiderül, hogy a királyi jelmezek alatt nem csak a népeiket bámuló lusta királyok rejtőznek, hanem akrobaták is.

Ez csak kis részlet abból a sok mindenből, ami augusztusban vár majd a Sziget látogatóira. S ahogy az előző évek során olvasóink megszokhatták, idén is a helyszínről jelentkezünk.

Bacsárdi László



2007. június 29., péntek 16:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület