CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. június 28.

Folyamatosan, egyenletes egyedszámban rajzik a tarka szőlőmoly második nemzedéke. A fogott egyedszám általában 1-10 db/nap (Présház, Kogl). Rajzásdinamikája nem mutat rajzáscsúcsot. A Virágvölgyben már egy hete 120 db-ot meghaladó a napi fogás. Aki még nem tette, mielöbb juttasson ki egy erős tojásölő készítményt (Alsystin, Nomolt, Insegar stb ), hogy a már vegyszerrel borított felületre történjen a tojásrakás. A többi területen elég a rothadékony fehér fajták és a zweigeltek kezelése a jövő héten vagy most a hétvégén. Az alacsony rajzásintenzitás miatt a rothadásra nem hajlamos fajtáknál elhagyható a második kezelés.

A borvidéken már minden dűlőben lehet találni egy-egy lisztharmatfertőzött bogyót. Erősebb a fertőzöttség a tavaly is károsított ültetvényekben, a leromlott kondíciójú, később kötött tőkéken. Különösen erős a fertőzés a Dudleszben. Nem csak a GDC-ben, hanem a környék alacsonykordonos (példásan zöldmunkázott) ültetvényeiben is. Itt a fertőzés már a teljes termést veszélyezteti. Zsebők Krisztián szervez egy egész táblára terjedő kénporozást a jövő hét elején, nála jelentkezhet, aki kéri a „tűzoltó kezelést“(0620/9783744). A Borvidék többi részén normál növényvédelem mellett a lisztharmat nem fenyeget termésveszteséggel. Ki kell juttatni az azol, illetve strobilurin - blokk 4. fordulóját is, teljes adag kénnel kiegészítve, mert a bogyóhéjon a hatóanyag-felszívódás hatékonysága romlik, a strobilurinoknak pedig csak megelőző hatásuk van. A lisztharmatbevonat vízlepergető hatású, ezért nagyobb lémennyiséggel, tapadószer adagolásával kell kezelni a kialakult fertőzéseket 10-12 napos fordulók tartásával.

A száraz időjárás dacára is előfordul itt-ott peronoszpóra-fertőzés a hónaljhajtásokon, továbbra védelmet kell biztosítanunk a lombozatnak valami kontakt szerrel (réz vagy rézpótló).

Az intenzív hajtás és bogyónövekedés tápanyagfedezetét továbbra is lombtrágyákkal kell biztosítanunk az aszály miatt.

A védekezési javaslat a hétre:

Lisztharmat ellen felszívódó azol (Falcon, Flamenco stb.), illetve a Rally Q és kén (6-8 ezrelék) + folpet (Buvicid F, Folpan) ditiokarbamát, (Dithane, Vondozeb) esetleg metiram (Polyram) kombinációja + a fenti rovarölők egyike. A strobilurinok (Cabrio, Eclair) mellé nem kell peronoszpóra elleni partner, de kén igen! Komoly lisztharmatfertőzöttség esetén használjuk a Karathane-t 5-8 ezrelékes koncentrációban, áztató lémennyiséggel, akár kénnel együtt is!

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795



2007. jĂşnius 30., szombat 17:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület