CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Póda Endre utca környékén kialakult helyzet: újabb ,,örökség", amit rendezni kell

Lakossági bejelentés és reklamáció kapcsán a városháza szakembereivel a városvezetés megvizsgálta a Póda Endre utca és környéke beépítési módozatait – tájékoztatta a sajtót dr. Fodor Tamás polgármester.

A nevezett városrész-kialakítás még a korábbi városvezetés idején történt, így a jelenlegi önkormányzat ebben is egy meglévő állapotot örökölt.

2001-ben az akkori közgyűlés kereskedelmi-gazdasági övezetként jelölte meg a területet a szabályozási tervben, majd ezt 2005-ben a közgyűlés részben megváltoztatta: az ipari park egy nyugati darabját úgynevezett „településközpont vegyes” kategóriába sorolta, ami részben lakóövezetet, részben egyéb funkciójú övezetet jelent, vagyis a lakóövezet mellett az azt nem zavaró ipari, kereskedelmi és szolgáltató funkciójú épületek megépítését teszi lehetővé.

A szabályozási terv besorolása alapján, a magyar építési jogrend értelmében egy magassági átlagszámot határoz meg, ami e területen 12,5 méter. Ez átlagszám, vagyis lehet alacsonyabb és magasabb épületet is felhúzni. Sajnos, a jog ezt a lehetőséget tartalmazza, így az ellen a jelenlegi városvezetés nem tehet semmit – fejtette ki a polgármester.

Hozzátette: A Póda Endre utcában élők jogos igénye viszont, hogy kellemes, nyugodt, zöld területekben gazdag élhető területük legyen. A városkép szempontjából is lényeges, hogy tájba illő, Sopron adottságait és hagyományait kiemelő, azt őrző új lakóterületeket alakítsunk ki. Mivel a szabályozási terv szabályozza a zöldterületi hányadot, fokozottan figyelünk arra, hogy a lakóterületeken megmaradjanak a parkok, épüljenek játszóterek, ugyanakkor a lakópark környezetének szomszédságában – a gazdasági övezetben – a lakók nyugalmát a legkevésbé zavaró tevékenységeket folytató vállalkozások kapjanak helyet.

Dr. Fodor Tamás elmondta: felülvizsgálják a terület lehetőségeit, s ha kell, döntést hoznak az ott élők és a telektulajdonosok érdekében. Sopronnak fontos a kereskedelem és a környezetbarát ipar erősítése is, így a lakók és a vállalkozók érdekeit össze kell hangolni.

Összességében elmondható: a jelenlegi városvezetés mindent megtesz a korábbi testülettől örökölt helyzet hibáinak korrigálására, annak érdekében, hogy az előző városvezetés rossz döntését valamilyen módon helyrehozza – úgy, hogy az érdekek összehangolásával a legkevesebb hátrányos helyzet adódjon.
(cyberpress.hu)



2007. július 02., hétfő 21:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület