CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. július 5.

Lassan lecseng a második tarka szőlőmoly nemzedékének rajzása. Nem alakult ki rajzáscsúcs, de csökkenőben a fogott egyedszám. Aki még nem tette, most védekezzen a molyok ellen. A lárvaölő készítmények közül válasszanak, mert megkezdődött a lárvakelés. A a rothadékony fajtákat az elhúzódó rajzás miatt kétszer kell permetezni, ha az első kezelés hatása nem lesz 100 %-os. Az alacsony rajzásintenzitás miatt a rothadásra nem hajlamos fajtáknál valószínűleg elég lesz egy kezelés.

A borvidéken minden dűlőben lehet találni lisztharmatfertőzött bogyót, de normál növényvédelem mellett már nem tud elhatalmasodni a fertőzés. A Dudleszben sajnos fokozódik a kártétel, - a teljes termést veszélyezteti. Nem csak a GDC-ben, hanem a környék alacsonykordonos (példásan zöldmunkázott) ültetvényeiben is. A felszívódó hatóanyagok kialakult fertőzés kezelésére nem alkalmasak, csak a kontakt kén és a Karathane pusztítja el a gombatelepeket. Ezek pusztító hatása pillanatnyi, ezért 4-5 naponta kell ismételni a védekezéseket zsendülésig, folyamatosan nyomás alatt tartva a kórokozót.

Az itt-ott előforduló peronoszpóra-foltok kezelésére használjunk valami kontakt szert (rezet vagy rézpótlót), és zöldmunkázzuk le a fertőzött hónaljhajtásokat.

Az intenzív hajtás és bogyónövekedés tápanyagfedezetét továbbra is lombtrágyákkal (kálium-tartalom!) kell biztosítanunk az aszály miatt.


A védekezési javaslat a hétre:

Lisztharmat ellen a felszívódó azoloknál (Falcon, Flamenco, Topas, stb.) a bogyón megkötődő, esőálló kontakt strobilurinok kénnel kiegészítve ilyen bogyófejlettségnél hatékonyabbak és kihasználhatjuk a botritisz elleni mellékhatásukat is. Peronoszpóra ellen magukban is hatékonyak. A molyok ellen Alsystin, Runner, Lufox, Avaunt az előírt hektárdózisban. (Nem koncentrációban!) Komoly lisztharmatfertőzöttség esetén használjuk a Karathane-t 5 ezrelékes koncentrációban, 6 ezrelék kénnel együtt 4-5 napos fordulókkal 3-4-szer!

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795



2007. július 05., csütörtök 18:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület