CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Francia utcabál és kirakodóvásár
Sopron is jelen lesz

A Francia Intézet idén rendhagyó módon kétnapos utcabált rendez a Bem rakparton. A július 14-e déltől 15-e estig tartó mulatság ebben az évben a francia és magyar tájegységek kirakodóvásárával egészül ki.

Az évfordulók tekintetében az idei fesztivál nemcsak az 1789. július 14-i nagy forradalmi napot ünnepli, hanem a Francia Intézet fennállásának 60. évfordulóját is. A szervezésben közreműködik a Francia Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltsége a Francia Gazdasági Év Magyarországon nyitóeseményének tekintve a rendezvényt.

A Francia Intézet melletti Duna-partra látogatók két napon keresztül egy igazi francia piac szín-, illat-, és ízforgatagában találják majd magukat, ahol a változatos francia és magyar régiók sajtjaiból, boraiból, gasztronómiai különlegességeiből, népművészeti- és dísztárgyaiból válogathatnak. Eközben Bretagne-ból és Korzika szigetéről érkező együttesek tartanak népzenei és táncbemutatót, valamint francia gólyalábasok és magyar zenészek szórakoztatják a közönséget.

A szombat este csúcspontja a már hagyományossá vált dunai tűzijáték, amelyet a párizsi Les Ouiches nevű rezesbanda táncra perdítő zenéje kísér végig. A kifulladásig tartó bált a budapesti éjszakákból jól ismert Dj Superman zárja.

Az éjfélig tartó « Bem rakparty » tovább gyűrűzik majd a Gödör Klubba, ahol a szervezők Dj Tagadával várják a balkáni ritmusok kedvelőit!

A kirakodóvásár résztvevői 

A francia és magyar tájegységek kirakodóvására 48 standján egyenesen Franciaországból érkezett, illetve Magyarországon már jelenlévő francia vállalatok, magyar régiók és városok, valamint a gasztronómia jeles képviselő várják két teljes napon keresztül a látogatókat.

Franciaország régiói változatosabbnál változatosabb termékeket kínálnak.

A Languedoc-Roussillon régió képviselői többek között zsírban eltett libamájjal, kacsahúsos cassoulet-vel, citromos rákkrémmel, lazacmártással, bikahúsos raguval csábítják a látogatókat, de árulnak majd diós, mogyorós és szőlőmagos olajokat és borokat is.

A dél-francia ízvilágot a friss, ízesített olajbogyók, a különféle, mustár helyett használatos bor- és sörzselék, a fehérborban és muskotályban eltett sült gyümölcsök, valamint pástétomkülönlegességek idézik majd fel a budapestieknek.

Libourne-t és a bordeaux-i borvidéket egy igazi családi bortermelői vállalkozás, a Château Gayon képviseli Merlot Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sauvignon és Sévillon fajtájú szőlőből készített remek vörös, fehér és rosé boraival.

Champagne-Ardenne-ből érkezik a Francia Gazdasági Év Magyarországon hivatalos pezsgője, a Sanger ; a régiót egy regionális és egy kistérségi turisztikai hivatal is képviseli, valamint lesznek készételek, vadpástétomok és lekvárok.

Az észak-franciaországi Art de Lys (Nord-Pas de Calais) különleges minőségű, a francia kastélyok hangulatát felidéző faliszőnyegekkel, párnahuzatokkal és egyéb lakásdekorációs textiltermékekkel várja az érdeklődőket.

A kirakodóvásár látogatói találhatnak a standokon tradicionális elzászi ecetkülönlegességeket (tárkonyos, diós borecet, citromleveles-mézes ecet), valamint lotaringiai felvágottakat, sózott húsokat és hidegkonyhai készítményeket is.

Az ínyenc Dordogne megyeiek hámozott bio gesztenyével, a világon egyedülálló vákumfóliázott, konyhakész (hámozott, főtt) szelídgesztenyével, valamint száraz és füstölt sonkákkal, kolbászokkal, készételekkel, pástétomokkal és kacsamájjal kedveskednek a vásározóknak.

A Magyarországon már jelenlévő francia vállalatok és francia termékek forgalmazói között megtaláljuk majd a Tokaj Hét Szőlő pincészetet, az IFDT borait, a Vinotech kiadványait, a T. Nagy Tamás által forgalmazott sajtokat és pékárukat, a Siclari olajbogyóit és a marseille-i szappanokat, Gérard Ravel korzikai élelmiszereit és borait, valamint a L’Occitane provence-i natúrkozmetikai cikkeit.

A magyar tájegységek és városok közül Zala megyét Venczelné Danyi Judit gyöngyfűző és Molnárné Riskó Erzsébet babakészítő képviseli, Mórahalom frissen csomagolt gyümölcsöt, zöldséget, Bács-Kiskun megye bio élelmiszert, italt (zöldségkrémeket, mézet, aszalt gyümölcsöket), Sopron és a Dél-Dunántúl bort árusít, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei népművészeti mesterek (fazekas, csuhéfonó, fafaragó) pedig bemutatót tartanak. A budapesti Várfok Galéria nyomatokkal, katalógusokkal, Szentendre, Hajdú-Bihar megye, Debrecen és Jászapáti turisztikai és kulturális kiadványokkal, szóróanyagokkal várják a látogatókat.

A gasztronómia és a borok hívei a Le jardin de Paris, a Chez Daniel, a Gundel, az Odie-Savour, a Kafana, a La Petite Française, a Café Vian, a Tapas, Gérard Sirito és a La Galette éttermek standjain hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az Utcabál francia és magyar fellépői 

AKT Színház (sanzon)
Cabaret Medrano (kávéházi zene)
Canarro (kávéházi zene)
Fellegi Balázs és a Jacques Brel emlékzenekar (Brel-dalok)
Francia gólyalábasok (Remue-Ménage Társulat)
Les Ouiches (fanfárzene)
Nocoïcmus (french fusion)
NSZK (ska)
Vitalba (korzikai a capella népdalok)
War’l Leur (bretagne-i népzene)
Zamique groupe (latin jazz)
Váradi Eszter Sára (Piaf sanzonok)




2007. július 05., csütörtök 22:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület