Győr-Moson-Sopron
Megye legjobb vörös és fehér bora 2007-ben
Firtl Mátyás: ,,A jó
bor a hírnevünket, kultúránkat viszi a világba, mint ahogyan a helyben
kínált
jó bor, mintegy kézenfogva az idegent mutatja be a tájat, a
történelmet, a bort
és a gazdáját.”
Győr-Moson-Sopron
Megye legjobb vörösbora 2007 címet: Princzes
Ferenc és családja nyerte a 2003-as évjáratú Cabernet Sauvignon
borával,
a megye legjobb fehérbora 2007 címet dr. Vaszari László nyerte a
2003-as
évjáratú Chardonnay borával.
Különdíjakat
is osztottak a megyei borversenyen: a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara díját
nyerte:
Vincellér MPS KKT, 2002-es évjáratú Cabernet Sauvignon bora, a
Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját a:
Pannonhalmi
Borház Kft 2006-os évjáratú Rajnai Rizling bora, az ITDH különdíját a
Németh
Borház Kft Pannonhalma 2006-os évjáratú királyleányka bora kapta.
Szakmai
program
A 2007.
évi,
Pannonhalmán megrendezett megyei borversenyre 110 féle bort neveztek
be. A
verseny délelőttjén a Szent Márton étteremben 18 bíráló kóstolta,
értékelte és
rangsorolta a nemes nedűket. Délután szakmai fórumot tartottak a
Főapátságban.
A szőlészet
és borászat aktuális kérdései címmel
szervezett program kezdetén dr. Várszegi Asztrik
főapát és Bagó Ferenc polgármester köszöntöte a megjelenteket, majd
Firtl
Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg a rendezvényt.
Győr-Moson-Sopron
megyében a két borvidék –
a pannonhalmi és a soproni – termelési
kapacitása és marketingje önmagában is igen jelentős, de a megye
gazdaságfejlesztése és idegenforgalma szempontjából is nagy lehetőséget
jelent. - mondta Firtl Mátyás. Azon
túl, hogy a szőlészet és a borászat mára már külön tudományág,
szigorúan
vett szakmai kérdés, technológiai eljárások sorozata, mégis a kultúránk
elemeként több, mint megszerezhető és pontosan betartható szakmai
ismeretek
halmaza. Mi sem
bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a bor számos írót, költőt,
gondolkodót
ihletett meg - tette hozzá. Ezért
Hamvas Bélának egy gondolatát is idézte: "Először
a víz borrá változik, másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a
bor a
lélek, a vér a szellem. Az anyagból lélek, a lélekből szellem, ez a
dupla
átalakulás, melyet itt a földön át kell élnünk." – írja Hamvas Béla.
A megyei alelnök utalt arra is, hogy a
pannonhalmi és a soproni borok számos országos és a nemzetközi
megmérettetéseken is
kiváló helyezéseket érnek el.
A fórumon Egy kis
bortörténelem címmel dr. Csoma Zsigmond, a Magyar
Mezőgazdasági Múzeum igazgatója adott bortörténeti áttekintést, ezt
követően az
aktuális borhelyzetről hangzott el általános értékelés (dr. Urbán
András
szaktanácsadó, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa), majd a szőlészeknek és
borászoknak növényvédelmi szakemberek attak hasznos tanácsokat.
(cyberpress)
2007. július 05., csütörtök 23:33