CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Győr-Moson-Sopron Megye legjobb vörös és fehér bora 2007-ben

Firtl Mátyás: ,,A jó bor a hírnevünket, kultúránkat viszi a világba, mint ahogyan a helyben kínált jó bor, mintegy kézenfogva az idegent mutatja be a tájat, a történelmet, a bort és a gazdáját.”

Győr-Moson-Sopron Megye legjobb vörösbora 2007 címet: Princzes Ferenc és családja nyerte a 2003-as évjáratú Cabernet Sauvignon borával, a megye legjobb fehérbora 2007 címet dr. Vaszari László nyerte a 2003-as évjáratú Chardonnay borával.

Különdíjakat is osztottak a megyei borversenyen: a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara díját nyerte: Vincellér MPS KKT, 2002-es évjáratú Cabernet Sauvignon bora, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját a: Pannonhalmi Borház Kft 2006-os évjáratú Rajnai Rizling bora, az ITDH különdíját a Németh Borház Kft Pannonhalma 2006-os évjáratú királyleányka bora kapta.


Szakmai program

A 2007. évi, Pannonhalmán megrendezett megyei borversenyre 110 féle bort neveztek be. A verseny délelőttjén a Szent Márton étteremben 18 bíráló kóstolta, értékelte és rangsorolta a nemes nedűket. Délután szakmai fórumot tartottak a Főapátságban.

A szőlészet és borászat aktuális kérdései címmel szervezett program kezdetén dr. Várszegi Asztrik főapát és Bagó Ferenc polgármester köszöntöte a megjelenteket, majd Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg a rendezvényt.

Győr-Moson-Sopron megyében a két borvidék – a pannonhalmi és a soproni – termelési kapacitása és marketingje önmagában is igen jelentős, de a megye gazdaságfejlesztése és idegenforgalma szempontjából is nagy lehetőséget jelent. - mondta Firtl Mátyás. Azon túl, hogy a szőlészet és a borászat mára már külön tudományág, szigorúan vett szakmai kérdés, technológiai eljárások sorozata, mégis a kultúránk elemeként több, mint megszerezhető és pontosan betartható szakmai ismeretek halmaza. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a bor számos írót, költőt, gondolkodót ihletett meg - tette hozzá. Ezért Hamvas Bélának egy gondolatát is idézte: "Először a víz borrá változik, másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem. Az anyagból lélek, a lélekből szellem, ez a dupla átalakulás, melyet itt a földön át kell élnünk." – írja Hamvas Béla.

A megyei alelnök utalt arra is, hogy a pannonhalmi és a soproni borok számos országos és a nemzetközi megmérettetéseken is kiváló helyezéseket érnek el.

A fórumon Egy kis bortörténelem címmel dr. Csoma Zsigmond, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatója adott bortörténeti áttekintést, ezt követően az aktuális borhelyzetről hangzott el általános értékelés (dr. Urbán András szaktanácsadó, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa), majd a szőlészeknek és borászoknak növényvédelmi szakemberek attak hasznos tanácsokat.

(cyberpress)



2007. július 05., csütörtök 23:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület