CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Pólusok között

Mt 10,24-33 Nem nagyobb a tanítvány a mesterénél, sem a szolga uránál. Elég a tanítványnak, ha olyan lesz, mint a mestere, és a szolgának, mint az ura. De ha a ház urát Belzebulnak nevezték, mennyivel inkább a házanépét? Ne féljetek tehát tőlük! Mert semmi sincs elrejtve, ami le ne lepleződne, s nincs rejtett dolog, ami ki ne tudódna. Amit sötétben mondok nektek, mondjátok el világosban, és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkről. Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában. Két verebet ugye egy fillérért árulnak? És egy sem esik közülük a földre a ti Atyátok tudta nélkül. Nektek azonban még a hajszálaitok is mind meg vannak számlálva a fejeteken. Ne féljetek hát, hisz különbek vagytok ti sok verébnél. Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is meg fogom tagadni Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Első olvasatra egy meglehetősen szedett-vedett, különálló gondolatokat tartalmazó logiongyűjtemény darabját tartja a kezében a vasárnapi olvasó. Bizony fel kell kötnie azt - ahogyan mondják mifelénk -, ami a németnek nincsen, ha valami közöset akar találni bennük.

Pedig a válaszgyűjtemény darabjai szemmel láthatóan a gyakorlat kérdéseire adott válaszokat tartalmazzák. Mint amikor a gyermek - biztosítani akarván magát minden eshetőségre - egymás után teszi fel a kérdéseket:" És akkor mi van, ha...?" És a szülő vagy nagyszülő, ideális esetben, soha el nem fogyó türelemmel válaszolgat a legkülönbözőbb dolgokra. Mintha egy ilyen lejegyzett kérdezz-felelekből valaki kihúzta volna a kérdéseket, s egymás után sorolná a válaszokat. Ettől az ismerős "technikától" nem életidegen az összeállítás. Ha jól megnézzük, mind az emberi méltóságról, annak eredetéről, a jelentőség és jelentéktelenség hol össze-, hol széttartó vonalairól, a befoglalt terület változékonyságáról szól a mondatkavalkád. Arról, amit ma annyian és annyiféleképpen próbálnak megfejteni: mitől van, meddig terjed, mitől és meddig humánus, fontos-e vagy jelentéktelen az egyén és az ember, lesz-e viszonzása annak, hogy itt olyan sokszor hiábavalónak látszóan csatározunk?

Állítom, hogy az embereknek vannak típusai, akik bizonyos helyzetekben előre kódolhatóan viselkednek. Jézus mégsem genetikáról, vagy a szónak akkori megfelelelőjéről beszél, hanem konkrétan arról, amit az ember tesz. S ez sok szempontból olyan kérdésekre is megadja a választ, amelyekre ma a természetes szóródással, az átlag és SD statisztikai fogalmaival, az átlagos és eltérő, a sokból adódó természetes adódással próbálnak ismét embertípusok válaszolni.

Sokatmondó az is, hogy a liturgia másik ágán a mai napon, Kármelhegyi Boldogasszony napján az evangélium az irgalmas szamaritánus története.

A magyarázkodás nem válasz - mondja Jézus, állítva azt, hogy az ember valóban uralkodásra született, csakhogy nem mások, nem a legyőzött mester, úr és embertárs feletti győzelemről beszél, hanem a saját maga felett aratott diadalról, amikor azt teszi, ami helyes még akkor is, ha genetikusan, környezetileg, zsigerből mást tenne. Talán ahogyan a kísértés az Istenembert is érte, talán ahogyan Ő győzedelmeskedett.
- DI -



2007. július 15., vasárnap 10:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület