CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2022. november 29., kedd, Taksony napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. július 19.

Szaharai viszonyok jellemezték a múlt hetet: 25 0C heti átlaghőmérséklet, 39,2 0C mért maximumhőmérséklet... Zsendülni kezdett a Kékfrankos, pár nappal a 2000-es megfigyelés elött. Ha a fejlődés üteme töretlen marad, Szeptember elejére szüretelhető lesz a Kékfrankos, tehát július végén zárul az idei növényvédelmi szezon. A Hardon most lemérhető az alkalmazott technológiák lisztharmat elleni hatékonysága – illetve gyengesége: egymás mellett egészséges és erősen fertőzött parcellák is vannak.
Amíg ilyen intenzív a napsugárzás és magas a hőmérséklet, inkább ne csináljunk semmit a szőlőben. Az árnyékban fejlődött, fényre most kikerülő bogyók napégést szenvednek, ezért csak a szőlősor napvédettebb oldalán zöldmunkázzunk, csonkázzuk a hajtásvégeket, de ne most bontsuk ki a fürtöket! A hőmérséklet éjszaka sem esik 25 0C alá, ezért a permetezés is nagyon rizikós: a finom permet elpárolog mielőtt a levélre érne, a kontakt szerek betöményednek a vízcseppben és megperzselik a növényt.
Csak egy-egy helyen van olyan veszélyhelyzet, ami indokolná a permetezést: a lisztharmatfertőzött gócok, és ahol lekésték a molyok elleni védekezést, és a lárvák már berágtak a bogyókba. Lassan már a zárópermetezés időzítésén kell gondolkodnunk: a szüret elött kb 4 héttel kell elvégeznünk az utólsó rezes-kénes esetleg botriticides permetezést(a rothadékony fajtákra, pl. Chardonnay, Sauvignon, KPV)nehogy a szermaradékok megzavarják az erjedést.
Zajlik a levélatkák rajzása, úgyhogy aki nyári kezelést tervezett, most juttasson ki atkaölő szert.

A védekezési javaslat a hétre:

Zárópermetezéshez hagyományosan rézkészítményeket ( Champion, Cuproxate, Nordox, Kocide, stb.) használunk, mert a réz hatása tartósabb, és élettanilag is kedvezően hat a vesszőérésre, a sejtfalak szerkezetére, zárja a bogyóhéj sérüléseit. A lisztharmat-áttelelőképletek képződése megkezdődött, ezek számát csökkenthetjük valamennyire a kénkészítmények alkalmazásával.

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-77952007. július 19., csütörtök 20:30


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület