CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

,,Beborítjuk fotókkal a teret!"

Szabadtéri fotókiállításon mutatta be a Soproni Fotóklub a közelmúltban meghirdetett fotópályázatára beérkezett legjobb alkotásokat.

A Fotográfia Világnapja alkalmából rendezett tárlaton nagy érdeklődés mellett a Széchenyi téren a 101 éves Soproni Fotóklub jelenlegi és régebbi alkotóinak képeit is kiállították.


- A Soproni Fotóklub immár több mint egy évszázados örökségét viszi tovább a klub mai tagsága. Ez a tény önmagában is tiszteletet érdemel – mondta Abdai Géza alpolgármester megnyitó-beszédében.

Ugyanakkor a Fotóklub tagjai egyrészt közösséget formálnak. A maguk szakmai közösségét, amely a tagok továbbfejlődését segíti, és egyben az emberi kapcsolatokat erősíti.
Másrészt szolgálják a közösséget. Munkájuk eredményét időközönként közkinccsé teszik – azaz kiállítják, megmutatják – , így az egész közösség gyarapodik.
Harmadrészt a közösségük nyitott, és tevékeny, hiszen éppen a már többször meghirdetett fotópályázat tanúsítja, hogy nem egy önmagáért való szűk, bennfentes körként működnek, hanem kapcsolatot keresnek új alkotókkal is.
Ezáltal éppen a közösségteremtés szolgálatában hoznak össze – most éppen a pályázat kapcsán – olyanokat, akiket, mint alkotókat is érdekel a fotográfia.
Negyedrészt pedig összehoztak minket, itt és most, akik erre a kiállításra eljöttünk. És erre a napra a fotográfia ünnepére ,,beborítják fotóikkal a teret”.


Csak néhány mondatban vázoltam azt, hogy a közösséget hogyan lehet olyan alkotómunkával szolgálni, amelynek alapja az önként vállalt tevékenység. Nem hivatásszerű munka, de olyan tevékenység, amely éppen ezért mindenképpen hivatástudattal jár.

Mert megörökíteni a világot, azt megmutatni, üzenni, gondolatokat ébreszteni és formálni, közösséget formálni, mindenképpen hivatástudattal jár.

Ez jellemezte a Fotóklub régi nagyjait. A Klub elődje 1902-ben a Képzőművészeti Kör csoportjaként alakult meg, hogy aztán 1906-ban önállóvá váljon. Üzenetértéke van annak, hogy az alkotás hogyan formál közösséget, vagy éppen, hogy a közösség ereje, hogyan segíti az egyént az alkotásban – mondta Abdai Géza a Széchenyi téren, amelyet a mai napra ,,beborítottak a fotók” - tegyük hozzá: mindannyiunk örömére.




(cyberpress.hu)



2007. augusztus 26., vasárnap 22:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület