CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Magyar nyelvű oktatás indul az ausztriai Lépesfalván

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium valamint a burgenlandi Lépesfalva (Loipersbach) község együttműködésével kezdődik el az a magyar nyelvű oktatás, amelynek keretében Salamon Zsuzsa, a Líceum tanára fogja a jövőben tanítani – az óvodásoknak játékosan, szüleiknek, nagyszüleiknek esti tanfolyamokon – a magyar nyelvet a határ melletti, Ágfalvával szomszédos Lépesfalván (Loisperbach).

Herbert Tschürtz, a település polgármestere, Tölli Balázs, a Líceum igazgatója, Jakob Kruse evangélikus lelkész, a szülői munkaközösség vezetője, Sylvia Gregorich, a lépesfalvi óvoda igazgatónője illetve Salamon Zsuzsa, a Líceum tanára számolt be erről a lépesfalvi óvodában.



Tölli Balázs és Herbert Tschürtz

Lépesfalva és a szomszédos települések – Ágfalva, Sopron – kapcsolata történelmi tradíciók folytán alakult ki. A határ megvonása előtt Lépesfalvának Sopron volt ,,a város", ahol az emberek hivatalos ügyeiket intézték, bevásároltak. Lépesfalvát Ágfalvához fűzték a legszorosabb kapcsolatok, mindenekelőtt az ágfalvi evangélikus gyülekezethez, amely 1932-ig anyagyülekezetként működött, ahova a lépesfalviak istentiszteletre jártak, ahol konfirmáltak.

A vasfüggöny lebontása után ezek a kapcsolatok újráéledtek és szorosabbá váltak. A magyar nyelvű oktatásnak már volt előzménye a kis burgenlandi település életében, a jövőben pedig a Líceum tanára, Salamon Zsuzsa ősztől a lépesfalvi óvodásoknak heti két alkalommal magyar nyelvi foglalkozást fog tartani. Ezenkívül vállalta azt is, hogy a község lakóinak, szülőknek, nagyszülőknek esti tanfolyamok keretében oktatja a magyar nyelvet.

Egyelőre, egy a közelmúltban megnyílt ,,határátkelőponton" , azaz egy keskeny fahídon lehet gyalogosn, kerékpárral átkelni az Ágfalva-Lépesfalva közötti határon, de a schengeni határok megszűnése után a helyzet változhat, már amennyiben a két települést összekötő közút a gépjárműforgalom számára is járhatóvá válik. De ez egy másik történet....


„Miért éppen egy gimnázium jelenik meg egy óvodában?” - kérdést Tölli Balázs, líceumigazgató válaszolta meg.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium idén ünnepli fennállásának 450. évfordulóját, éppen ezért a tradíció szellemében előretekint az oktatást, nevelést illetően. Az egyházi visszavételt követően, 1993-ban indították el a soproni Líceumban a német nemzetiségi tagozatos képzést. Ez a képzés alapvetően Sopron és környéke német nemzetiségű családjai számára, illetve mindenki számára nyitott volt a kezdetektől, aki szerette volna a kétnyelvű kultúrát elsajátítani. Ez a kétnyelvűség jelenleg is természetes kell hogy legyen. Nem valami újat kell tehát adni azoknak akik ebben a képzésben részt vesznek, hanem sok mindent visszaadni - fogalmazott Tölli Balázs.

- Függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán él egy család, ha kicsi gyermeke van, akkor az ő jövőjét szolgálja a kétnyelvűség, amelyet nem lehet elég korán megtanítani ahhoz, hogy stabil és biztos legyen.

Sylvia Gregorich, a lépesfalvi óvoda igazgatója visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a lépesfalvi és ágfalvai óvodások egymáshoz jártak át vendégségbe – ehhez egyébként az osztrák gyerekeknek akkoriban még vízum kellett. Meggyőződése, hogy az ily módon kialakuló kétnyelvűség felébreszti a gyerekekben azt az igényt, hogy teljes mértékben elsajátítsák a számukra ma még idegennek számító nyelvet, kultúrát. Az együttműködés az óvodapedagógusok számára is érdekes tapasztalatokat jelent – mondta Sylvia Gregorich.

Jakob Kruse, evangélikus lelkész, a szülői munkaközösség vezetője elmondta:csak az értheti meg a szomszédos nép történelmét és kultúráját, aki annak nyelvét is beszéli. Ugyanakkor a projekt anyagi vonzata sem mellékes. Az anyagiakhoz járul hozzá egy október 25-én a lépesfalvi evangéliksu templomban megrendezendő jótékonysági koncert, melyen a soproni Líceum kórusa ad majd műsort. További bevételt jelent az óvodai terményünnep, valamint az évzáró ünnepély.
(cyberpress.hu)




2007. szeptember 03., hétfő 21:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület