CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

IX. Uborkaparti Markotabödögén

A megszorításoktól sújtott önkormányzatok mai helyzetükben egyetlen módon tudják túlélésüket biztosítani: a közösség erősítésével, a közösség erejével - mondta Firtl Mátyás megyei alelnök.

A Markotabödöge Község Önkormányzata 1999. évben - hagyományteremtő szándékkal - "Uborkaparti" néven részben szakmai, részben kulturális tartalommal rendezvénysorozatot indított. Hármas céllal hozták létre ezt a rendezvényt: megteremteni az uborkatermelők szakmai fórumát, népszerűsíteni a falusi turizmust, bemutatni települést, továbbfejleszteni a tóközi-rábaközi térség együttműködését.


Az idei rendezvényt Firtl Mátyás, a Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Kitért a közösség erejének fontosságára. A megszorításoktól sújtott önkormányzatok mai helyzetükben egyetlen módon tudják túlélésüket biztosítani: a közösség erősítésével, a közösség erejével.
Szent István király több mint ezer éve teremtette meg annak a közigazgatási rendszernek az alapjait, amelynek működőképességét egy évezred igazolta, és amely éppen a közösségek erejére épített. Ezeknek a közösségeknek, mint például a megyerendszernek a szétverése, a vidék ellehetetlenítése a magyar társadalom érdekei elleni tett, amelyet kivédeni csak úgy lehet, mint ahogyan azt az értékeik mentén való összefogással, azok felismerésével és kamatoztatásával Markotabödögén teszik, akkor, amikor az Uborkapartit megszervezik. Nincsenek nagy és kis települések, csak erős és gyenge közösségek vannak – hangsúlyozta Firtl Mátyás, hozzátéve: egy-egy közösség erejét éppen az összefogás adja. Ennek, a helyi értékek érdekében való összefogásnak jó példája a markotabödögei uborkafesztivál, amely a felismert érték mellé adott munkával tesz a közösség érdekében.

Az idén kilencedik alkalommal került sor rendezvényre. A termelők szakmai és értékesítési tanácsokat kapnak. A fogyasztók megismerkedhetnek az uborka étkezési és kozmetikai felhasználásának korábban nem ismert számtalan lehetőségeivel. Jelentőségét növeli, hogy a környéken ipari üzem nem működik, az elhelyezkedési lehetőségek korlátozottak, így a megélhetés biztosításában az uborka termelés kiemelten fontos szerepet tölt be.
A rendezvény időpontjának megválasztásánál fő szempont volt, hogy szeptemberre a mezőgazdasági munkálatok jelentős része befejeződik, a lakosság némi szabadidőhöz jut és szakemberektől hallhatnak a termeléssel kapcsolatos sikerekről, eredményekről vagy az esetleges értékesítési és termelési nehézségek okairól.

A szakmai program témái között szerepelt: A magyarországi konzervuborka jelenlegi és jövőbeni helyzete., Aktuális témák az uborkatermesztésben.
Az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet kísérleti fajtáinak bemutatója. Növényvédelem és tápanyag utánpótlás az uborkatermesztésben.
Uborkatermesztés a Vajdaságban. Az uborka szerepe a kozmetikában és a korszerű táplálkozásban.
A Dunakiliti Konzervüzem és a koroncói Horker Kft. kóstolóval egybekötött termékbemutatójára is sor került, továbbá uborkamagok, növényvédő szerek bemutatójára.
Az "Együtt Markotabödögéért" Egyesület által uborkából készített ételek kóstolója, az ,,Uborkaparti legügyesebb háziasszonya" verseny: a télire eltett savanyúságok szakértő zsűri által történő értékelése, díjazása mellett zöldségszobrászat.is várta az érdeklődőket.
A délutáni programot a - "Markotabödöge Községért" díjak adományozását követően kulturális-szórakoztató program színesítette.
cyberpress.hu






2007. szeptember 03., hétfő 21:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület