CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

50 éves a nagycenki geofizikai obszervatórium

A nagycenki MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium (az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet elektromágneses obszervatóriuma) szeptember 21-én ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

A nagycenki geofizikai obszervatórium a Nemzetközi Geofizikai Év (1957-1958) ideje alatt jött létre, és a Föld belső szerkezetének valamint a Föld körüli térségnek folyamatairól, azóta is folyamatosan szolgáltat adatokat. 1957 óta nemcsak az adatok száma gyarapszik, hanem időnként egy-egy újabb műszer is telepítésre kerül. Néhány éve - amióta az emberiség felismerte a globális éghajlati változások tényét és abban az emberi tevékenység esetleges hatását - a geofizikai obszervatóriumi méréseket egyfajta ,,környezeti monitorozásnak” is tekintik. A nagycenki obszervatórium ma Európa egyik legszéleskörűbb elektromágneses obszervatóriumának számít. Több megfigyelt paraméterből nekünk vannak a világon leghosszabb idősorunk.


A Nemzetközi Geofizikai Év 50. évfordulóján (amely az első nagy Föld-megfigyelő nemzetközi együttműködés volt) négy világméretű föld- és környezettudományi kezdeményezés is indult: ilyen a Föld Bolygó Nemzetközi Éve 2007-2009 (amely 2008-ban ENSZ-év lesz), a Nemzetközi Sarki Év, a Nemzetközi Heliofizikai Év és az Elektronikus Geofizikai Év.

Az obszervatóriumnak - és magának a soproni akadémiai intézetnek - mindegyik kezdeményezésben megvan a maga szerepe: adatszolgáltatással, tudományos munkával, ismeretterjesztéssel. Ezekkel kapcsolatban számos rendezvényre kerül sor ez év őszétől egészen az 2009-es zárórendezvényekig. Ez utóbbiak egyike - egy geofizikai világkongresszus - itt, Sopronban, az MTA GGKI szervezésében.

A 2007. szeptemberi obszervatóriumi ünnepség csatlakozó rendezvényeinek egy része zárt ülés (mint például az MTA Földtudományi Osztályának és az MTA Geofizikai Tudományos Bizottságának Sopronba kihelyezett ülése), de például a Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Geofizikusok Egyesületének közös vándorgyűlése ,,A Föld Bolygó Nemzetközi Éve” hazai nyitórendezvényének számít. Egy, az MTA GGKI kutatási területén dolgozó lengyel akadémikus - akit az MTA az idén külső tagnak választott - szintén itt, az obszervatóriumi ünnepséghez csatlakozóan tartja akadémiai székfoglaló előadását.

Az évfordulós ünnepség alkalmából az MTA GGKI geofizikus munkatársai köszöntik Dr. Bencze Pált, aki a helyet kijelölte, annak felépítését és működtetését hosszú időn keresztül irányította, és ezáltal az Obszervatórium alapításában tudománytörténeti érdemeket szerzett.
Sz. L.



2007. szeptember 17., hétfő 15:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület