CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

50 éves a nagycenki geofizikai obszervatórium

A nagycenki MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium – a soproni MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet elektromágneses obszervatóriuma – 1957-ben, a Nemzetközi Geofizikai Év kezdetére jött létre. Az obszervatórium 50. születésnapját 2007. szeptember 21-én – a névadó gróf Széchenyi István születésének napján – nagyszerű időben és jó hangulatban több mint száz résztvevő ünnepelte.

A nagycenki geofizikai obszervatórium a Föld belső működéséről és a Föld körüli térség változásairól folyamatosan szolgáltat „geokörnyezeti monitorozásnak” tekinthető adatokat. Három generációt átfogó kutatói-technikusi gárdájának köszönhetően ma már Európa egyik legszéleskörűbb elektromágneses obszervatóriumának számít.

Az obszervatóriumi évfordulós események Sopronban szeptember 19-én akadémiai osztályüléssel, székfoglalóval és tudományos bizottsági üléssel kezdődtek. Az obszervatóriumot bemutató előadások helyet kaptak a Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Geofizikusok Egyesülete szeptember 20-21-i soproni vándorgyűlésének plenáris programjában is. Szeptember 21-én kora délután a vándorgyűlés résztvevői felavattak Sopronban egy emléktáblát (amely egy hazai „földismei bányász” egyesület létrehozását szorgalmazó 160 évvel ezelőtti kezdeményezésnek állít emléket), majd az obszervatóriumban egy különleges program részesei lehettek: megnézhették a műszereket, meghallgathatták nagycenki iskolások megemlékezését gróf Széchenyi Istvánról, elgondolkodhattak a Kubik Anna színésznő által tolmácsolt Széchenyi-idézeteken, majd a Soproni Hegyközség elnökének jóvoltából a legkiválóbb soproni borokat ízlelgethették. Az MTA GGKI munkatársai a késő éjszakába nyúló összejövetelen gulyásról, grillről és kékfrankosról is gondoskodtak. Az Intézet mai munkatársai emléklapot nyújtottak át Dr. Bencze Pálnak (az Obszervatórium első vezetőjének) és azoknak a nyugdíjazott technikusoknak, akik több évtizeden keresztül folyamatosan gondoskodtak az obszervatórium zavartalan működéséről.

A hazai és külföldi vendégek e délután nem csak az 50 éves Obszervatóriumra (alapítóinak és működtetőinek egészségére), hanem négy évszázad eseményeire is koccinthattak: Széchenyi 1791-es születésnapjára, az 1847-es soproni „földismész”-javaslatra, az 1957-58-as Nemzetközi Geofizikai Évre, valamint annak 50. évfordulója alkalmából 2007-ben indított világméretű földtudományi kezdeményezésekre (közöttük a Föld Bolygó Nemzetközi Évére).

(Szarka László)



Az obszervatóriumi ünnepség résztvevőinek egy csoportja (előtérben: a VEAB képviseletében érkezett Markó László akadémikus és az MTA Titkárság Kutatóintézeti Főosztályának megbízott vezetője, Banczerowski Januszné)


Märcz Győző technikus visszaemlékezése, kezében a kapott oklevéllel (Mögötte: Wesztergom Viktor, az Obszervatórium vezetője, Szarka László geofizikai főosztályvezető és Sátori Gabriella osztályvezető)

Kubik Anna Széchenyi Naplójából az 1847. április 25-i bejegyzést olvassa: „Cenkre utazom. Igen csinos ... ám luxus kiadások, melyek nem gyümölcsöznek – nem is igazi élvezet”. Széchenyi bizonyára nem az Obszervatóriumra gondolt – tette hozzá a művésznő.



2007. szeptember 24., hétfő 21:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület