CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

72 óra kompromisszumok nélkül


Szerdán indult útjára az a háromnapos, három városban – Győrben, Sopronban, Tatán – egyidejűleg zajló rendezvénysorozat, amelynek keretében középiskolás, egyetemista fiatalok nyújtanak segítő kezet rászorulóknak, végeznek el közösen olyan munkát, amellyel a közösségek életét teszik szebbé, jobbá könnyebbé.

Teszik mindezt önzetlenül, közösen egymásra és a törődést igénylőkre figyelve.

A 72 óra kompromisszumok nélkül soproni nyitórendezvényén Sopronban az Erzsébet kertben lombsöpréssel és a padok lefestésével kezdték a fiatalok a segítő munkát.
Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, Abdai Géza alpolgármester és az Egyházmegyét képviselő Bodó Zoltán atyával közösen nyitotta meg.

Firtl Mátyás alelnök szólt arról, hogy nagy szükség van arra, hogy a fiatalok megéljék az elesettekkel való törődés felelősségét, a szolidaritás érzését. Szükség van arra, hogy észrevegyék a környezetükben élő elesetteket és problémáikat.
- Az idősek, rászorulók, ápolásra szoruló, vagy fogyatékkal élő embertársaink is lélekkel érző, értékes tagjai a társadalomnak. Sokkal több megbecsülést és odafigyelést érdemelnek. - Mint ahogyan azok az intézmények is több támogatást érdemelnének, amelyek , amelyek a rászorulókon segítenek.


- Fontosak a tettek, amellyel a fiatalok példát mutatnak, mert Máraival szólva: " lényeges dolgokat emberek között soha nem a szavak, mindig csak a magatartás és a cselekedetek intéznek el." – fogalmazott Firtl Mátyás.

Abdai Géza alpolgármester a tízparancsolatot idézte, amelyet gyermekkorából nagyanyai útravalóként jegyzett meg: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat". Ennek a szeretetnek kellene természetesnek lennie és érvényesülnie a mindennapokban, az élet csaknem minden területén, és nem csak az erre szánt rendezvényeken – mondta az alpolgármester.



Bodó Zoltán atya egy történettel világított rá annak szükségességére, hogy az emberek egymás felé nyújtsák kezüket, egymással törődjenek és egymásra figyeljenek.
Kovács Dávid, a soproni rendezvények szervezője ( Győri Egyházmegyei Katolikus Ifjúsági Fórum) a program további helyszíneit és időpontjait ismertette, elmondta: az akció során a fiatalok, és mindazok, akikkel kapcsolatba kerülnek megtapasztalhatják, hogy jót tenni jó.

Második nap: a Tómalom utcai gyermekotthon

A 72 óra kompromisszumok nélkül karitatív rendezvénysorozat második napján a Tómalom utcai gyermekotthont középiskolás fiatalok lepték el.
A hatalmas területen elterülő kert rendbetétele mellett, az otthon lakóival folytatott kölönféle foglalkozások – játszóház, szabadtéri játékok, beszélgetés, közös séta, éneklés – tették emlékezetessé a mai napot, bent élőknek és a vendégeknek egyaránt.

A láthatóan jó hangulatú rendezvények ideje alatt az otthonba látogatott dr. Pápai Lajos, a Győri Egyházmegye püspöke, Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, aki egyben az intézményt fenntartó megyei önkormányzatot is képviselte és dr. Fodor Tamás polgármester.



Firtl Mátyás elmondta: Azért fontos, hogy a szociális otthonokba is ellátogatnak a fiatalok, mert a segíteni vágyó fiatalok megtapasztalják, hogy a náluk elesettebb emberek milyen környezetben élnek, milyenek a mindennapjaik, és egyben azt, hogy ők is ugyanolyan lélekkel érző emberek, mint amilyenek mi, mindannyian vagyunk, másrészt pedig az a munkával, amit itt most tesznek tényleg hasznos és szükséges, és ennek az otthonokban élők és dolgozók is örülnek. A megyei önkormányzat, amely maga is egy a szociális intézményeket segítő, Napraforgó Közalapítvány létrehozója, éppen a célt követi, hogy kinyíljanak az intézmények kapui a kivűlélők előtt, hogy minél többekben ébredjen fel a társadalmi szolidaritás érzése, amely szükséges ahhoz, hogy az intézményben élők élete és egyben a dolgozók munkája is könnyebb legyen.
- Az önkormányzat ezért fontosnak tartotta az akcióhoz való csatlakozást, mert még sokat kell tenni azért, hogy a fogyatékkal élők elfogadása, az életkörülményeiken való jobbítás területén előbbre jussunk - fogalmazott az alelnök.



A szeretetről, a gondoskodásról, az egymásrafigyelésről és a közösségről szól a három napos rendezvény, arról, hogy a fitalok megtapasztalhatják, hogy milyen érzés segíteni, törődni embertársaikkal - mondta Pápai Lajos megyéspüspök, aki a többi vendéggel együtt az egész mai délelőttöt az otthonban élőkkel való találkozásra szánta.
Dr. Fodor Tamás polgármester szintén az elesettek iránti figyelem, a tevőlegesen megnyilvánuló segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta, amely az egész társadalom kötelessége lenne, és amely cél elérését a 72 óra kompromisszumok nélkül kezdeményezés jól szolgálja.

Pénteken 9 órától közös főzést és ételosztást tartanak a fiatalok a hajléktalanoknak a Magyar utcai szállóján. Délután három órától kulturális műsor és beszélgetés lesz a város szociális otthonaiban.
(cyberpress)



2007. október 04., csütörtök 23:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület