CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Szaddúceusok

Lk 20,27-38 Odamentek hozzá néhányan a szaddúceusok közül, akik tagadják a feltámadást, és megkérdezték őt: ,,Mester, Mózes előírta nekünk: Ha valakinek meghal a testvére, akinek felesége volt, de gyermeke nem, akkor a testvér vegye el az asszonyt, és támasszon utódot testvérének [MTörv 25,5-6; Ter 38,8]. Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán meghalt gyermek nélkül. Előbb a második, majd a harmadik vette feleségül őt, és hasonlóképpen mind a heten, gyermeket nem hagyva, mind meghaltak. Végül meghalt az asszony is. A feltámadáskor ezek közül kinek lesz a felesége az asszony? Hiszen mind a hétnek felesége volt.'' Jézus ezt felelte nekik: ,,E világ fiai házasodnak és férjhez mennek. Azok pedig, akik méltók lesznek elnyerni a másik világot és a halálból való föltámadást, nem házasodnak, és férjhez sem mennek, hiszen többé már meg sem halhatnak. Hasonlók lesznek ugyanis az angyalokhoz, és Isten fiai, a feltámadás fiai lesznek. Hogy pedig a halottak feltámadnak, azt Mózes is jelezte a csipkebokornál, amikor az Urat ,,Ábrahám Istenének, Izsák Istenének és Jákob Istenének'' [Kiv 3,6] mondta. Isten pedig nem a holtaké, hanem az élőké, hiszen mindenki érte él.''

Amikor azt mondjuk: "hitetlenek", természetesen mindig más valakire gondolunk. Csak amikor mások alig cáfolhatóan ránk mutatnak vagy saját legőszintébb pillanatainkban valljuk be: valami baj van a hitünkkel. Az automatizmus mindaddig győz a valós helyzet elemzésének eredményén, amíg egy kegyetlenül igazságos pillanatban - na nem szó szerint, de tartalmában megegyezően valaki ránk nem mutat - "te szadduceus!" A közismert poén jut eszembe. A pap babrálja a hibás mikrofont, miközben beleszól: " valami baj van a mikrofonnal". Mire a hívek automatikusan válaszolnak: " és a te lelkeddel".

Amikor valaki nem a gyermekded lelkület ártatlanságával ("Van-e szárnyuk a kutyáknak a mennyországban?") teszi fel a mai evangéliuméhoz hasonló kérdéseit, akkor az őt magát marcangoló kísértést és hitetlenséget árulja el.

Tele van olyan automatizmusokkal az életünk, aminek talán még soha nem gondoltunk valóban utána. Hányszor mondjuk-hagyjuk szótlanul jóvá a felkiáltást: "Onnan (mármint a túlvilágról) még senki sem jött vissza!" Dehogynem!
Akkor tulajdonképpen kiben is hiszel? Néha - egy-egy babonás szokás elevenségén - én is elcsodálkozom, egy-egy teológiai eszmefuttatáson átrágva magam elgondolkodom, miben-kiben is hisz ez az ember? És kritizálunk másokat, amikor "saját képükre szabják" az Istent, de közben mi magunk is torzítunk egyet-egyet a képen.

Talán, ahogyan minden bűnnél azon szurkol az ember, hogy kövessék azt el minél többen, mert úgy hátha kisebbé válik az átlagban az általam is elkövetett vétek, szeretnénk, ha a túlvilág is az evilághoz hasonlóan kaotikus lenne. Ahogyan a színigazgató "tréfásan" kifejezte a a társulat tagjainak egymáshoz fűződő "jó kapcsolatát": "Nálunk mindenki, mindenkivel!".
Hogyan is hihetnénk a közelgő karácsony üzenetével, hogy Isten mindenki mellett elkötelezte magát, ha csak az e világ folytatását keresnénk mellette a továbbiakban? Hogyan is lehetne Isten az enyém, ha nem mindenkié? Ha az emberi csálé, elcsúszott birtokviszonyok folytatását várjuk "odaát"?
- DI -



2007. november 10., szombat 17:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület