CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Hűség Napja - a soproni és Sopron környéki népszavazás évfordulóján ünnepségsorozaton adóztak az elődök hűségének tette előtt

A Hűség Napján díszközgyűlésen vették át a város által adományozott legrangosabb elismeréseket a kitüntetettek

A város hagyományaihoz híven, december 14-én, a Hűség Napján vehették át a Közgyűlés legrangosabb kitüntetéseit azok a személyek, közösségek, akik Sopron város hagyományainak, kultúrájának, megőrzéséért és ápolásáért, a város közigazgatásáért, szociális és egészségügyéért, oktatásáért és sportjáért, tudományos és gazdasági életének fejlesztéséért maradandót alkottak és alkotnak.


Dr. Ádám Antal átveszi a Díszpolgári címet

Dr. Fodor Tamás ünnepi köszöntőjében utalt arra a történelmi örökségre, amely Sopront a hűség és a szabadság városává tette.

- Nagy utat jártunk be a történelemben ezzel a visszaemlékezéssel. De gondoljunk bele abba: micsoda nagy utat tettek meg elődeink, mindazok, akik e korokban éltek! És ehhez a történelmet befolyásoló úthoz emberekre volt szükség. Olyan polgárokra, diákokra, akik a hűséget, a becsületet, a haza és a városuk szolgálatát tartották a legfontosabbnak! Ők a „soproniság”, a neveltetés és a tudás hatására váltak példaképpé. Bizonyára nem azok akartak lenni, csak tették a dolgukat: hitük, szívük, tudásuk szerint.
Az ő példájuk ma is figyelmeztet minket. Miként a most körünkben ülő tizenhat tiszteletre méltó soproni polgár életútja, példája is – mondta Sopron polgármestere.


Sopronnak mindig fontos volt a példa. Élete alakításában legalább annyira, mint a hála kifejezésében. A Díszpolgári címet már több mint száz évvel ezelőtt is adományozták. Hogy a díszpolgárok közül csak két nevet említsek: Széchenyi István és Thurner Mihály… Az ő tetteiket, a nemzet és Sopron iránti elhivatottságukat nem kell bemutatni. Ha a sort végignéznénk, láthatnánk, hogy a szabad és független történelmi idők szabad és független városa valódi nagyságoknak adományozta e címet – fogalmazott dr. Fodor Tamás.

Sopron kitüntetettjei


Sopron Város idei kitüntetettjei között JÄCKEL GUSZTÁV a Természetbarát Szakbizottság elnöke a „Sopron Sportjáért” díjat vehette át.
SZALAI TAMÁSNAK a „Sopron Ifjú Tehetsége” díjat adományozta a Közgyűlés.
„Sopron Szolgálatáért” díjat kapott KATONA SÁNDOR nyugalmazott alezredes részére.
PRINCZES RÓBERTNÉ az egyesített Szociális Intézmény részlegvezetője a „Humanitás” díjat vehette át..
Sopronért Emlékérmek elismerésben részesült SZUCHENTRUNK MIHÁLY kanonok, plébános , BINDES FERENC a Szent György templom plébánosa , PERKOVÁTZ TAMÁS, vállalkozó.
„Ifj. Flandorffer Ignác” díjat MESZLÉNYI VILMOS kapott KÁRÁSZ TIBORNAK „Wälder József” díjat adományozott a közgyűlés.
„Sopron Kiváló Pedagógusa” díjjal BUTOR JÓZSEFNÉt, a Hermann Alice óvoda vezető-helyettesét jutalmazták, akárcsak SZÉKELY CSABÁt, a Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola igazgató helyettesét.
DR. POÓR LÍVIA kapta az idei „Király Jenő-díjat”
A „Sopron Kultúrájáért” díjat idén PROF. DR. KOVÁCS JÓZSEF LÁSZLÓ egyetemi docens az irodalomtudományok kandidátusa, magister emeritus vehette át, a „Civitas Fidelissima” díj tulajdonosa óKOCH PÉTER vezető tervező lett, és szintén „Civitas Fidelissima” díjat vehetett át a BERZSENYI DÁNIEL EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LÍCEUM.
Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Urbe Sopron” díjat adományozott MICHAEL TÖLTL, TÖLTL MIHÁLYNAK, a Bad Wimpfen – Sopron Kulturális Egyesület Elnökének.

A város legrangosabb kitüntetésének tulajdonosa, „Sopron Város Díszpolgára” az idei évben DR. ÁDÁM ANTAL, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.




A díszközgyűlést követően Sopron polgármestere, alpolgármestere, valamint a népszavazásban rész vett települések közül Kópháza és Nagycenk megkoszorúzták a Hűség Kaput és a Thurner-szobrot.

***
A Hűségzászlónál ünnepséggel folytatódott a 1921. évi népszavazás évfordulóján tartott megemlékezés. A hagyományoknak megfelelően ünnepi beszédet Sopron Város idei díszpolgára mondott.


- Tisztelegni jöttünk a magyar zászló előtt, amelyhez - mint szeretett hazánk jelképéhez - soproni elődeink immár 86 éve hűségesnek bizonyultak - - fogalmazott Dr. Ádám Antal az ünneplőkhöz szólva.

Majd így folytatta: Magyar állampolgárok akartak maradni soproni magyarok és német ajkúak egyaránt, pedig Trianonnal megcsonkított, ezer sebből vérző haza sok jóval nem kecsegtetett. Tisztelet és hála érte nekik és a város akkori vezetőinek, különösen Sopronyi -Thurner Mihálynak, akinek a szobra a városháza bejáratánál köszönt és emlékeztet mindig bennünket a „nagy tettre". Különösen maga Sopron város szavazott kiemelkedően. (...) 7107 szavazattal magyarok maradtunk. A Nemzetgyűlés pedig, a Civitas Fidelissima címet adományozta a városnak. Ez szalagdísz formájában azóta ékesíti címerünket.


Köszöntöm Önöket, mint a város ebben az évben megválasztott díszpolgára.
Hálás köszönet érte minden soproninak, különösen azoknak, akik erre a nagy megtiszteltetésre méltónak tartottak. Mondanom sem kell, hogy ezt a megtiszteltetést gyakorlatilag nem lehet kiérdemelni, de úgy érzem, minden polgárnak - saját jól felfogott érdekében - közelíteni kell ehhez.




- Köszöntöm Önöket több tisztemből is. Elsősorban, mint 59 éve soproni polgár. A József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bányamérnöki karára iratkoztam 1948-ban, és itt szereztem olyan kitűnő diplomát, amely révén professzoraim - a városhoz ugyancsak, hü (az egyetemmel Miskolcra el nem költözött) Tárczy-Hornoch Antal és Vendel Miklós akadémikusok, a város ugyancsak díszpolgárai - alkalmasnak tartottak, hogy az Egyetemen éppen megalakuló Geodéziai és Geofizikai Munkaközösségének első tudományos kutatója legyek. Ez a szép pálya több lépcsőben, a tudományos fokozatokat megszerezve, előbb az Akadémia Geofizikai Kutató Laboratóriumát, majd a Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézetet különböző tisztségekben szolgálva vezetett el számomra a Magyar Tudományos Akadémia tagságához és a Széchenyi Díjhoz. Közben a 2 éve 50 éves múltját ünneplő intézmény munkatársainak gazdag munkássága révén nemzetközi rangra emelkedett. Tárczy-Hornoch professzor javaslatára 11 éven keresztül, mint társadalmi munkás is szolgáltam a várost, intézve sok polgártárs kis és nagy - a város vezetésének hatáskörébe tartozó - problémáját.




- Köszöntöm Önöket, mint a Soproni Tudós Társaság egyik vezetője, aki Lackner Kristóf, városunk híres tudós polgármestere örökségét is ápolni kívánja felelevenítve az 1604-ben életre hívott Soproni nemes Tudósok Társaságát és építve a XXI. század tudós társadalmát.
- Köszöntöm Önöket, mint a Soproni Szemle Alapítvány kuratóriumának első elnöke (majd tiszteletbeli elnöke), aki támogatni szeretné a város nagy szellemi és anyagi múltjának feltárását, hozzáférhetővé tételét az értő és érdeklődő polgártársaknak és a nemzetnek.

(...)


- A város iránti hűség - a szeretet e nemes megnyilvánulása - így lesz napjainkban is a város polgárainak, mindnyájunknak éltető eleme.

Ehhez kérem a Jóisten áldását Önökre, akik megtiszteltek jelenlétükkel e felemelő szép ünnepen és a távollévőkre egyaránt. Boldog karácsonyt mindnyájuknak – zárta beszédét Sopron díszpolgára.

A Hűségzászló talapzatánál a város vezetői közösen az idei díszpolgárral koszorúztak, a felszalagozott hűségkoszorút is elhelyezték az emlékműnél. Majd a város országgyűlési képviselője és a népszavazásban résztvett települések polgármesterei szintén koszorúzással rótták le tiszteletüket és adóztak a 86 évvel ezelőtti történelmi tett emléke előtt.
Az ünnepség méltóságát a Fidelissima Vegyeskar előadása emelte.

A Soproni Petőfi Színház színészei a Hűség Napja és a város kitüntetettjei tiszteletére Tamási Áron: Vitéz lélek darabját adták elő azon az ünnepi előadáson, amelyen dr. Fodor Tamás polgármester mondott köszöntőt, amelyben méltatta Sopron történelmi örökségét, hűség- és szabadságszeretetét, egyben a díszelőadást, mint a mára is vonatkoztatható tanulságokat és párhuzamokat tartalmazó üzenetet ajánlotta a közönségnek.




BTÉ




2007. december 16., vasárnap 14:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület