CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kastélyépítők emléke
Szép Felvidékünk III.

A sorozat kilencedik tagjaként Karácsony előtt látott napvilágot Göncz József és Bognár Béla hatalmas vállalkozásának új "gyermeke".

Duray Miklós értő és szelíd, de a lélek legmélyét érintő bevezetőjével kellően meglapozza az olvasó szemléletének irányát, de éppen a kastélyokhoz talán legjobban illő ünnep közeledtével nyitva hagyja a szellem kiskapuját, hogy csak a fantázia nagysága szabjon határt a szemünk előtt megjelenő képeknek.


Valóban, amíg az eddigi kötetek anyaga többnyire "átlagsorsok" és nagy nemzeti tragédiák felvázolására alkalmas, addig a regényes elemektől sem mentes családi sorsok, egyéni állapotváltozások, nagy sikerek és bukások, hatalomváltások legjobb illusztrátorai ezek az épületek. Tagadhatatlanul "ők" láttatják, bennük látszódnak azok a nemzeti elemek, melyek már minden halandónak felismerhetők. Alkalmasak arra, hogy büszkeségünk tárgyai legyenek, de sajnos arra is, hogy rajtuk és a bennük tárolt értékek megsemmisításável jelentős kárt okozhassanak a nép igazi ellenségei.
Így lett regénybe illő (és sokszor megénekelt) sorsú egy-egy ilyen épület, s ami a mesében sem történhet meg igazán, annak lettek hordozói a mutatós vagy éppen leomló, teljesen másra használt falak.
A tél és a ma már egyre inkább a tehetősség kétségtelen mutatói, a meleg szobabennsők az igazi alkalmai azon regényolvasásoknak, melyek ebben a tárgybanm íródtak.
Nos, a "Kastélyépítők emléke" többszáz ilyen regény témája. Itt az alkalom, hogy a tárgyi tudás gyarapításán kívül a karácsonyfák alatt meglóduljon a fantázia, s felépítse magának a kastélyos világ változatosságát!
- DI -



2007. december 23., vasárnap 19:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület