CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Harka és Sopronnyék közösen ünnepelt a határon

A határ két oldalán élők együttműködése szolgálja a helyiek és a régió jövőjét - mondta a Magyarország és Ausztria közötti határt jelző határkőnél tartott közös szilveszteri találkozón Firtl Mátyás országgyűlési képviselő.

Harka és Sopronnyék (Neckenmarkt) közösen ünnepelte a schengeni határ megszüntetését a két települést összekötő úton, a valamikori határátkelőnél. Az osztrák oldalon élő sopronnyékiek, élükön Hans Iby polgármesterrel a közelmúltban Szabó Károly harkai polgármesterrel és a harkaiakkal közösen távolították el a két falut összekötő útról a közlekedést akadályozó betonelemeket, azért, hogy az út mindkét irányba járható legyen.


Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, Hans Iby sopronnyéki és Szabó Károly harkai polgármesterekkel

A közös ünnep meghívottjaként Firtl Mátyás országgyűlési képviselő elmondta: a térségben egymással összefogva, erőinket összeadva többre jutunk, mint külön-külön. Közös múltunk, földrajzi értelemben vett sorsközösségünk az együttműködési szándékkal együtt a határ két oldalán élők, de az egész régió számára is mindenképpen az eredményes, jövőbemutató fejlődést, gyarapodást eredményezik

Ez a kapcsolatteremtés kell, hogy természetes legyen – tette hozzá a képviselő, aki maga a parlamentben és számos nemzetközi fórumon a településközi utak fejlesztését a térség egyik legfontosabb megoldandó kérdéseként szorgalmazza.


Az 1922-es határkőnek már csak szimbolikus üzenete van

"Ha meg nem tanulunk együtt élni, mint testvérek, együtt veszünk el, mint bolondok." – mondta Martin Luther King. Az idézet a nem kellően bölcs embereknek szól: "Ha meg nem tanulunk együtt élni, mint testvérek, együtt veszünk el, mint a közösség érdekét kellőképpen fel nem ismerő emberek."

Az évtizedekig elzárt határ elfelejtettette az emberekkel, hogy milyen úgy élni együtt, mint testvérek. Megvan még az 1922-es határkő, amely emlékeztessen arra, hogy a határ két oldalán ezt is újra kell tanulnunk, a többi történelmi örökség ledolgozása mellett.
Az alkotás, az építés, az együttműködés, a közös munka mindig kevesebb fáradsággal hoz több és jobb eredményt – vélte Firtl Mátyás a határon tartott eseménnyel kapcsolatban, amelynek alkalmára külön kékfrankost is palackoztak a harkaiak Schengeni Szilveszteri Találkozó – Schengener Sylvester Treffen feliratú címkével.




2008. január 01., kedd 15:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület