CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Soproni Keresztény-Zsidó Szimpozion: Párbeszéd egymás gazdagítására

Előadás és könyvbemutató

Az egymással való beszélgetés, a párbeszéd és a hídépítés a célja és a lényege a keresztény-zsidó kapcsolatteremtésnek és -építésnek – hangsúlyozták a soproni Keresztény-Zsidó Szimpozion előadói a Liszt Szalonban tartott rendezvényen, amelyen a helyi Zsidó Hitközség nevében Sándor Péter köszöntötte a résztvevőket, utalva a Biblia éve kapcsán is meghirdetett célokra és elvekre, amelyek mindenképpen a közös zsidó-keresztény gyökerek megismerését és tudatosítását, egymás jobb megértését is szolgálják.

A Jézus-korabeli történelmi helyzetnek, életkörülményeknek és -viszonyoknak vázolásával kezdte ,,A zsidó Jézus” címmel meghirdetett előadását dr. Vladár Gábor, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora, aki hangsúlyozta: a történelmi Jézus személye olyan összekötő elem a keresztény és zsidó közösségek közötti párbeszédben, amely több szempontból is lehetőséget és utat kínál az egymáshoz való közeledésben. Ebben a folyamatban fontos és lényeges, hogy a párbeszédre való törekvés a másik fél elfogadására irányuljon.

- A Jézusról való keresztyén-zsidó párbeszéd soha nem kényszerítheti egyik felet sem arra, hogy a saját önazonosságát feladja. A zsidó Jézus személye az a legkisebb közös nevező, amely bennünket, zsidókat és keresztényeket összeköt, de azt is tudomásul kell vennünk, hogy ez egyik részről sem a teljes valóság. Ugyanakkor ez nem jelentheti azt sem, hogy Jézusról való külön nézeteinket föl kellene, hogy adjuk, azaz magunkat redukáljuk.

A párbeszéd gazdagságához az is hozzátartozik, hogy akik egymással beszélgetnek, azok – önazonosságuk megtartása és a másik fél tisztelete mellett – kölcsönösen valami többletet visznek a kapcsolatba. – szögezte le Vladár Gábor.

Az előadó rámutatott azokra az aszimmetriákra is, amelyek a keresztények és zsidóság kapcsolatában – több okból levezethetően – jelen vannak, amelyek közül több is meghatározza a párbeszéd kereteit. A Pápai Református Teológiai Akadémia rektora korunk hittudománya által meghatározott Jézus-képből emelt ki néhány jellegzetes és lényeges vonást, hivatkozva a zsidó Jézusra abban az értelemben is, ahogyan a jelenkori modern zsidóság az utóbbi 70—80 évben Jézus személyét és alakját ,,felfedezte”. Az előadó utalt – többek között – Josef Klausner, jeruzsálemi professzor művére, vagy Heller Ágnesre abban, ahogyan Jézus személyének megismerését, a zsidó Jézus kutatásának történetét megvilágította.

Dr. Vladár Gábor tudományos megközelítéssel és pontossággal vázolta azokat a hittudományi megközelítéseket is, amelyek azt a történeti kort is idézték, amelyben Jézus élt, hivatkozva a tudósok által is vitatott kérdésekre, de mindenképpen leszögezve azt, hogy a kutatók állításai szerint sem mutat semmi jel arra, hogy Jézus zsidó mivoltát bármikor is megtagadta volna. Jézus sajátos szerepkört foglalt el Izrael történetében, beleértve a maga törvényértelmezését; ez utóbbi az akkori korban a különböző irányzatokhoz tartozó közösségek esetében nem volt példa nélküli – derült ki az előadásból.

Radnóti Zoltán rabbi a hídépítés fontosságát hangsúlyozta, azt, hogy az egymáshoz vezető hidakat meg kell építeni, hogy egymást alaposan megismerhessék zsidók és keresztények, mert, amint mondta: az ismerethiányból fakadó előítéletek az egymás elfogadásának legnagyobb akadályai.

A hídépítést szolgálja az a könyv is, amelynek bemutatója alkalmából Radnóti Zoltán rabbit követően, annak szerkesztőjeként, Szécsi József is ajánlott a jelenlévőknek. „A holocaust nem teológiai véletlen” című kiadvány a keresztény-zsidó kapcsolatok fontos dokumentumait tartalmazza, többek között a ,,Nostra aetate” kezdetű nyilatkozatot, amelyet a II. Vatikáni Zsinat adott ki az Egyház és a nemkeresztény egyház viszonyáról, II. János Pál pápa a magyarországi zsidó közösség képviselőihez 1991. évben intézett beszédét, a Magyarországi Evangélikus Egyház Nyilatkozatát, a Magyar Katolikus Püspöki Kar Nyilatkozatát, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsának Nyilatkozatát, a Nemzetközi teológiai Bizottságnak A kereszténység és a vallások című dokumentumát, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Közös Nyilatkozatát a Holocaust ötvenedik évfordulója alkalmából, vagy Szilárd Gyula: Egy holocaust-túlélő az egyházakhoz című írását. A könyv a Keresztény-Zsidó Társaság kiadásában jelent meg.


Dr. Vladár Gábor

Radnóti Zoltán

Szécsi József


B. Tóth Éva



2008. január 14., hétfő 14:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület