CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Győr-Moson-Sopron megye kastélyai a Magyar Kastélylexikon legújabb kötetében


A Magyar Kastélylexikon-sorozat kilencedik, Győr-Moson-Sopron megye kastélyait és kúriáit ismertető kötetét ma mutatták be a Megyeházán.

Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke a könyvbemutatón elmondta, hogy a korábbi kiadványok tartalmi és formai színvonalát és igényességét látva a szerző, Virág Zsolt kérésére, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat is csatlakozott a támogatókhoz azzal, hogy 1 millió forint értékben 200 db könyvet vásárolt a kiadótól.


Firtl Mátyás alelnök és Virág Zsolt, a könyv szerzője

A sorozat megyénkénti bontásban dolgozza fel az ország valamennyi kastélyát és kúriáját történeti, művészettörténeti, építészet- történeti és családtörténeti szempontból.A sorozat azért is különleges, mert elsőként kísérli meg számba venni és alapkutatási jelleggel feldolgozni Magyarország valamennyi egykori kastélyát, kúriáját – egyelőre – lexikális tömörséggel, a fontosabb adatokat közölve.

A sorozat legutóbbi, 2007 végén megjelent kötete sorrendben a kilencedik, és Győr-Moson-Sopron megye kastélyait és kúriáit mutatja be. A 227 álló és a már lebontott Győr-Moson-Sopron megyei kastélyt és kúriát bemutató 460 oldalas kiadványt ajánló sorok szerint: „...mindaz, ami a kötetben fellelhető, az tartalmas, látványos, hasznos és közérdekű információt hordoz .... ezek az ismeretek felkelthetik azoknak a kíváncsiságát is, akik általában érdeklődnek nemzeti értékeink iránt és fontosnak tartják azok megismerését, óvását, megbecsülését. Felsorolni is nehéz mindazt, amire a megyében élő emberek büszkék lehetnek, közöttük sorrendet felállítani pedig lehetetlen vállalkozás. A megyénkben található kastélyok és kúriák azonban legnagyobb büszkeségeink közé tartoznak, hiszen történelmi, művészettörténeti és családtörténeti jelentőségük vitathatatlan....”


Győr-Moson-Sopron megye mai területén döntően nagyobb, főnemesi birtokok alakultak ki, ennek köszönhetően meglehetősen magas a kastélyok száma és aránya. Míg más megyékben általában 10–90 százalék a kastélyok és a kúriák aránya, addig Győr-Moson-Sopron megyében a kastélyok az épületek 23 százalékát teszik ki. Ugyanakkor több köznemesi falu is volt a megye mai területén, ahol a birtokos köznemesi családok jelentős számú kúriát is építettek. A megyében található Magyarország legjelentősebb kastélya, a fertőd–eszterházai Esterházy-kastély.

(P.Z.-cyberpress.hu)



2008. január 16., szerda 14:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület