CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Bemutató projekt az egészségmegőrzés jegyében – akkreditált képzés is indul Fertődön

Jelentős érdeklődés mellett a „Múltból a jelenen át a jövő nemzedékéért” címmel rendezett projekt-bemutató konferenciát a Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központ az Esterházy-kastélyban.

A rendezvényt Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Alelnöke köszöntötte.
- A tó mindig sors- és életközösséget jelentett az itt élő embereknek. A Fertő-táj biológiai sokféleségének megőrzése, az utókor számára való átörökítése, az itt élők testi-lelki-szellemi egészségének megőrzése, a környezettudatos nevelés révén a halálozási és megbetegedési arányszámok csökkentése is közös érdekünk a határ mindkét oldalán – fogalmazott Firtl Mátyás.


A Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központ ez idáig is példát mutatott tanulóinak és az itt élőknek gyökereink megőrzésében és az új előremutató kitörési pontok keresésében, az új alkotásában. A közelmúltbeli schengeni térséghez való csatlakozásunkkal, pedig a határon átnyúló együttműködés lehetőségei új dimenziókat kapnak – mondta Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke.

A Porpáczy-központ elve: újat, egyedit kell létrehozni

A projektet bemutató Wellner Andrea, a Porpáczy Aladár ÁMK igazgatója kifejtette: Nem a mások régóta jól alkalmazott gyakorlatát kell még jobban alkalmazni, hanem újat, egyedit kell létrehozni. Ennek szellemében azt kutatják, annak lehetőségét és módjait, hogy diákjaiknak, illetve a képzéseiken résztvevő felnőtteknek életüket, gondolkodásmódjukat, a környezethez való viszonyulásukat pozitívan befolyásoló és közben a gyökereikhez való kötődésüket is megerősítsük – mondta az igazgató.


A Magyarország Ausztria-INTERREG III.A 2004-2006 program 3.2 intézkedés keretén belül 2006-ban elnyert támogatás lehetővé tette egy oktatási-képzési program kidolgozását és elindítását, amelyet 2007-ben valósulhatott meg.

A projekt átfogó céljai között található a Fertő tó osztrák és magyar oldalán élők egységének megteremtése, az integráció elősegítése, a Fertő-táj biológiai sokféleségének megőrzése, az utókor számára való átörökösítse, a határ két oldalán élők testi-lelki-szellemi egészségének megőrzése, az együvé tartozás érzés erősítése a közös célok megfogalmazása révén, továbbá a kidolgozott tananyag adaptálása a Porpáczy Aladár ÁMK kertész szakképzésében a jelenlegi tanrendhez. A nem konkrétan a növénytermesztéshez kapcsolódó modulokat valamennyi osztály tanrendjébe illesztése, a gyógynövénytermesztés, gyűjtés és felhasználás szakszerű tanítása révén a mezőgazdasági üzemek megszűnése illetve csökkenő emberigénye miatt munkanélkülivé vált lakosság foglalkoztatásának elősegítése szintén a kitűzött célok között szerepel.


Érdekfeszítő szakmai előadások - ízletes és látványos ételek, italok

A szakmai előadások sorában Horváth Attiláné és Fülöp Istvánné: Hagyományos- és biokertészet, biogazdálkodás, Bujnáné Kenyeres Klára és Bujna Ferenc: Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása, illóolajok használata, Piskoltiné Magyar Marianna és Rácz Jánosné: Makrobiotika, Németh Beatrix és Wellner Andrea: Az egészségmegőrzés természetgyógyászati alternatívái előadások hangzottak el.


A felsorolt négy témára tavasztól 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzésként és felnőtt képzésként is lehet jelentkezni. A képzési projektbemutatónak, amelynek egy előzetes rendezvényére már december 20-án is sor került része volt a látványos és nem kevésbé ízletes makrobiotikus és bioélelmiszerek - ételek ingyenes kóstolója, a gyógynövény- és illóolaj és a Waitankung stresszkezelő gyakorlat bemutatója is.


BTÉ



2008. január 23., szerda 22:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület