CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Ágh Péter: ,,Ezt a korosztályt a szocialista- szabaddemokrata kormányok mindig átverték”

Ágh Péter: ,,Ezt a korosztályt a szocialista- szabaddemokrata kormányok mindig átverték”

Igen szavazatukkal a népszavazáson érvényesíthetik érdeküket

A népszavazás fiataloknak szóló üzenetét hozta Sopronba Ágh Péter, a Fidelitas ügyvezető elnöke, Csepreghy Nándor, a Fidelitas alelnöke a népszavazási kampánystáb vezetője.

A soproni Nimród Vendéglőben tartott sajtótájékoztatón jelen volt Schlosser András, a soproni Fidelitas elnöke és Szabó Gábor, alelnök.

Ágh Péter felsorolta az MSZP-SZDSZ koalíció 2002-es, majd 2006-os kampányígéreteit, amelyek között ingyenes jogosítvány, nyelvvizsga, illetve a mindenki számára járó ingyenes első diploma szerepelt, és az, hogy nem lesz tandíj. Ehhez képest a szocialisták kormányra kerülésüket követően bevezették a tandíjat, amelyet azok a fiatal baloldali képviselők is megszavaztak, akik a Fidelitas képviselőinek ezzel ellentétes ígéretet tettek.

- Ezt a korosztályt a szocialista- szabaddemokrata kormányok mindig átverték – fogalmazott Ágh Péter, aki elmondta: a bevezetett tandíj negatív hatásait a kimutathatóan csökkenő hallgatói létszám is igazolja, amely a 2005. évi 60 ezerhez képest 2007-ben 48 ezerre csökkent, ami egyben a legalacsonyabb 2001-ig visszamenőleg.
A tandíj bevezetése csak a gazdag szülők gyermekeinek továbbtanulását teszi lehetővé – fejtette ki a politikus. Rámutatott: Az hogy a fiatalok korosztályát eddig minden alkalommal azért verhette át az MSZP-SZDSZ, mert a fiatalok közömbösek a politika iránt.

Most tehát, eljött az ideje, hogy a népszavazással a fiatalok kifejezhessék véleményüket, és megtapasztalhatják, hogy szavazatuknak igenis van következménye, mert az ,,igen” –szavazattal meg lehet állítani a kormányzati ámokfutást, amely az emberek ellen irányul. Az ,,igen” szavazattal mindenki a saját lehetőségeire mond igent, a saját jövőjére szavaz igennel – fogalmazott a képviselő.

Rámutatott: a fiatalok érdekeit a Fidesz mindig hitelesen képviselte: 1998-as kormányra kerülését követően éppen a Fidesz-kormány volt az, amely eltörölte a tandíjat.

A jelenlegi kormány a különböző társadalmi csoportokat tudatosan hangolja egymás ellen, akkor, amikor a tandíj eltörlésének következményeit, mint negatívumot mutatja be, miközben a szakmai szervezetek, és a HÖK is ellenzi a tandíj bevezetését – fejtette ki Csepreghy Nándor.

A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó kérdésekre adott igen válaszok pedig szintén a jövőt szolgálják.

A népszavazásban a Fidesz számít a fiatalokra, a jövőben pedig a fiatalok továbbra is számíthatnak a Fideszre – hangzott el a sajtótájékoztatón.

B. Tóth Éva2008. február 15., péntek 18:03


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület